Analiză: Cum Rusia poate desfășura un război total împotriva Republicii Moldova

Rusia poate cuceri Republica Moldova cu ajutorul forțelor din Transnistria, implicând contingentul din Crimeea, Flota Mării Negre, contingentul Districtului Militar Vest. Experții au descris în detalii cum ar putea avea loc și de ce noi avem nevoia stringentă de a ne apropia de NATO.

Institutul de cercetări Juridice și Politice al Academiei de Științe și Centrul de Informare și Documentare privind NATO au organizat la 27 iunie o masă rotundă cu genericul „Riscuri și amenințări la adresa securității naționale a Republicii Moldova: cum le evaluăm?”. Tot în aceeași zi, președintele Igor Dodon a retras Proiectul strategiei securității naționale și a Planului de acțiuni privind implementarea acestuia.

Discursurile și luările de atitudine din cadrul mesei rotunde au acoperit pluridisciplinar tema securității naționale. Experții din mediul științific și din societatea civilă au abordat chestiuni ce țin de geopolitică, război informațional ca parte a războiului hibrid, chestiuni ce se referă la amenințări la adresa securității frontierei de stat, amenințări militare directe la care R. Moldova ar urma să facă față.

Amenințarea la adresa securității statului Republica Moldova nu este un lucru ipotetic, abstract, ci este o situație concretă, care se materializează acum prin intermediul unui război hibrid. În viitor, această amenințare se poate materializa într-un război de facto, în sensul clasic al cuvântului. Experții care au participat la masa rotundă au concluzionat că Republica Moldova trebuie să se integreze în NATO. O altă concluzie a mesei rotunde este că Republica Moldova nu poate face față de una singură nici amenințărilor venite din raioanele sale de est – Transnistria.

Analiza unui eventual război

Reprezentantul Academiei Militare a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun”, colonelul Iurie Gârneț, a vorbit în cadrul mesei rotunde anume despre această amenințare. Expertul a explicat unde se află Republica Moldova din perspectiva geografico-militară.

Direcția strategică Vest a teatrului de război european  începe cu Munții Ural și se termină la Oceanul Atlantic, coasta de vest a Franței. O altă direcție strategică este cea de Nord-est, încadrată între Munții Carpați și Munții Caucazului, care este și o direcție maritimă. Anume pe această direcție se află Republica Moldova și include câteva direcții operativ-strategice: Podolică, care este încadrată între Carpații de Vest și râul Nistru și trece pe axa Kiev, Tiraspol, Chișinău, Iași. O altă direcție operativă este cea sud-ucraineană, care trece prin partea de sud a R. Moldova.

„Am ajuns la concluzia că la adresa securității R. Moldova există mai multe riscuri și amenințări cu caracter militar. În primul rând, sunt forțele armate ale așa numitei republici moldovenești nistrene și forțele armate ale Federației Ruse (GOTR) dislocate în raioanele de est a Republicii Moldova. În al doilea rând, este vorba despre  forțele armate ruse din peninsula Crimeea și cele dislocate în regiunea militară Vest”, a declarat colonelul Iurie Gârneț.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share