Andi Cristea: Unele grupuri politice europene politizează subiectul acordării R. Moldova a asistenței macrofinanciare

În interviul realizat cu eurodeputatul Andi Cristea, jurnalistul de la hotnews.ro a ținut să precizeze și o chestiune foarte importantă pentru viitorul Republicii Moldova și pentru UE și România ca parteneri. Mai exact, care este poziția UE referitor la intenția autorităților de la Chișinău de a modifica sistemul electoral? Jurnalistul a întrebat care este și poziția personală a eurodeputatului, dat fiind că acesta mai este și Vicepreședintele Comisiei Parlamentare UE pentru Vecinătate, mai ales că acest subiect, pentru a stârnit și multe controverse, dar și replici destul de dure la adresa acestei inițiative.

Eurodeputatul a ținut să precizeze că modificarea sistemului electoral este o decizie suverană a autorităților de la Chișinău. Totuși acestea ar trebui să țină cont de recomandările Comisiei de la Veneția.

“Da, într-adevăr se vorbește despre schimbarea sistemului electoral, deja s-a votat în prima lectură trecerea de la sistemul proporțional, la sistemul mixt, după modelul nemțesc, jumătate uninominal, jumătate pe listă. Poziția UE este următoarea. Aceasta este o decizie suverană a autorităților din Republica Moldova. Dar, aici există un dar, a venit acel aviz al Comisiei de la Veneția, care conține o serie de sugestii tehnico-juridice, de care guvernarea trebuie să țină cont. Să nu uităm de particularitățile Republicii Moldova, cum ar fi Transnistria, teritoriu pe care de facto nu-l controlează. Mai avem UTA Găgăuzia, sunt o serie de chestiuni tehnice. Ceea ce a transmis UE și ceea ce am transmis și eu personal partenerilor de la Chișinău este că trebuie să țină cont de recomandările avizului Comsiei de la Veneția.”, a precizat Andi Cristea.

sursa video: HotNews România

Întrebat fiind dacă vor exista consecințe politice din partea UE, consecințe pe plan financiar, dacă majoritatea parlamentară va ignora sugestiile Comsiei de la Veneția și să meargă pe proiectul inițial, Andi Cristea a accentuat că unele grupuri parlamentare europene politizează acest subiect.

“Comisia UE a propus un proiect de decizie prin care R. Moldova să i se acorde un ajutor macrofinanciar de 100 mln de euro cu două componente, 40 mln euro grant, iar 60 mln euro împrumut pe termen mediu. Decizia s-a dus la Consiliu, deci guvernele statelor membre, care au aprobat-o și după aceea a mers în Parlament. În Parlament deja au fost discuții foarte puternice. Iar din punctul meu de vedere am asistat la o politizare a acestui dosar. Două grupuri politice importante, PPE și ALDE, fiind într-o situație delicată, pentru că partidele lor partnere din Republica Moldova, nu se mai regăsesc în coaliția de guvernare. PLDM condus multă vreme de Vlad Filat este aproape destructurat, iar PL a ales să treacă în opoziție. Cele două grupuri parlamentare europene văd R. Moldova nu atât într-o manieră strategică, așa cum o văd eu, pentru mine fiind important ca această tracțiune a UE față de Moldova să rămână și să fie mai consistentă. Iar colegii din aceste grupuri parlamentare văd R. Moldova dintr-o manieră mai îngustă, politizată. Eu ca și Vicepreședinte al Comisiei UE pentru politică externă, am fost la ședințele în care UE a acordat asistență macrofinanciară de 2 mlrd de euro Ucrainei. S-au dat bani în Liban, s-au dat bani în Kârgâstan, în Iordania, s-au dat bani în alte state din nordul Africii sau Orientul Mijlociu. Și nimeni, nici o familie politică din Parlamentul UE nu a avut nimic de spus la acele alocări financiare. Atunci când a venit vorba despre Republica Moldova a izbucnit toată această chestiune, care are la bază o chestiune pur politică din partea anumitor grupuri politice.”, a mai declarat Andi Cristea.

Total
0
Shares
Total
0
Share