Guvernatorul BNM despre cursul valutar: Leul se plimbă în cușcă liber. Noi nu-l dirijăm nici într-o direcție.

banca nationala moldova, evenimente bnm, educatie financiara

În timp ce experții susțin că exportatorii ratează venituri din cauza aprecierii valutei naționale în raport cu dolarul american, guvernatorul BNM spune că nu toți agenții economici au avut de pierdut, unii având chiar de câștigat.

În cadrul unei conferințe de presă de astăzi, Guvernatorul Sergiu Cioclea a fost întrebat dacă întărirea leului este justificată, în contextual în care mulți oameni sunt indignați de deprecierea euro și a dolarului.

„Leul se plimbă în cușcă liber. Noi nu-l dirijăm nici într-o direcție. Oferta de valută din partea persoanelor fizice (remitențele) depășește cu mult cererea și noi totuși avem o piață. Nu putem manipula cursul și nici nu vrem. Am cumpărat foarte multă valută tocmai ca să nu permitem o apreciere prea importantă a leului”, a menționat Sergiu Cioclea, citat de Bani.md

Potrivit lui Cioclea, deprecierea dolarului față de euro dinultimele 10 luni are efecte nu doar în Republica Moldova, ci și în Polonia, România, Ungaria și alte țări din regiune care sunt atașate economic de zona euro.

Mai mult, guvernatorul a declarat că aprecierea leului a avut loc față de dolar și mult mai puțin față de euro, iar acest lucru nu a creat un discomfort major pentru toți agenții economici.

„Cei care ne critică trebuie să analizeze și structura exportului, în ce valută export și în ce regiune merg.

Noi vedem că nu sunt afectați toți exportatorii. Aproape 2/3 din export merge spre UE și o mică parte din ele sunt efectuate în dolar, dar majoritatea sunt în euro. Stabilitatea leului față de euro a permis pentru o mare categorie de exportatori să nu aibă pierderi.

Marea majoritate a populației a beneficiat, deoarece importăm mai ieftin energia, iar capacitatea de  cumpărare în leu a sporit. Cineva care a călătorit peste hotare a putut să-și permită să cumpere mai mult.

Aș spune că nu este un efect univoc, este mult mai complex. Și părerea noastră este că marea majoritate a agenților economici nu a suferit, ba mai mult, poate a avut de câștigat”, a declarat Sergiu Cioclea.

Bani.md menționează că dolarul a înregistrat o valoare de 17 lei și 27 de bani la sfârșitul lunii octombrie, iar euro a scăzut până la 20 de lei și 8 bani.

Conferința de presă poate fi urmărită aici:

Total
0
Shares
 
Total
0
Share