Creştinii ortodocşi sărbătoresc astăzi Sfânta Treime. Ce spune tradiția despre această mare sărbătoare

În calendarul de peste an, praznicul închinat Sfintei Treimi este celebrat întotdeauna în Lunea Rusaliilor. Dacă perioada dintre Înviere și Înălțare este concentrată pe Mântuitorul Hristos, sărbătoarea de astăzi ne aduce în atenție faptul că mântuirea oamenilor este lucrarea lui Dumnezeu, Unul după ființă, dar care are trei fețe sau ipostasuri, Tatăl, Fiului și Duhul Sfânt.

Sfânta Treime este cinstită de către creștinii ortodocși, anul acesta, la data de 5 iunie. În biserici și mănăstiri, în cadrul Sfintei Liturghii se citește acatistul Sfintei Treimi, cel mai amplu dintre toate câte există în acatistier.

Învățătura despre Sfânta Treime constituie dogma principală în Biserica Ortodoxă. Prin ea înțelegem pe Dumnezeu cel Unul în ființă și întreit în persoane: Dumnezeu -Tatăl, Dumnezeu – Fiul și Dumnezeu – Duhul Sfânt.

Marii teologii ortodocși arată că Dumnezeu, unul dupa ființă, este în trei persoane: Tatăl, Fiul și Sfântul Duh. Aceste trei persoane sau ipostasuri dumnezeiești alcătuiesc Sfânta Treime. Ea constituie taina de nepătruns de mintea omeneasca și împartasita noua prin Descoperirea dumnezeiasca.

Primele două sinoade ecumenice de la Niceea (anul 325) și Constantinopol (anul 381) au statornicit definitiv învățătura de credință a Bisericii, inclusiv dogma Sfintei Treimi. În mod practic, abia din secolul al IV-lea după Hristos se poate vorbi de adevărata cinstire în toată lumea creștină a Sfintei Treimi.

Doctrina Sfintei Treimi exprimată în forma: „Tatăl, Fiul și Sfântul Duh, întreit în Persoane, dar Unic în ființă, este Dumnezeu Atotputernic, Preexistent firii și complet Independent în raport cu orice”.

Această sărbătoare a fost așezată imediat după praznicul Pogorârii Sfântului Duh, când se descoperă oamenilor și a treia Persoană a Sfintei Treimi, Sfântul Duh, pentru a arăta că mântuirea oamenilor este lucrarea lui Dumnezeu, Unul după ființă, dar care are trei fețe sau ipostasuri, Tatăl, Fiului și Duhul Sfânt.

Supertisţii de Sfânta Treime:

– În noaptea de Rusalii nu este bine să dormi sub cerul liber sau să te duci la fântână, deoarece pot să cazi pradă farmecelor acestor făpturi, în caz că le surprinzi dansul (Hora Ielelor).

– De asemenea, nu este bine că noaptea să te prindă la răscruci de drumuri, la marginea pădurii, în munţi şi pe malul apelor, pentru că există şanse mari să surprinzi dansul Ielelor.

– Rusaliile sunt zâne ale apelor, astfel că nu este bine să înoţi sau să te speli.

Obiceiuri de Sfânta Treime:

– Oamenii îşi impdobesc case şi gospodăria cu ramuri de tei, plop, stejar;

– E un moment în care creştinii sfinţesc ramuri de tei, şoc, mure, pe care le folosesc apoi ca leacuri tot restul anului. În tradiţia populară se zice că numai până la Sânziene plantele au puteri vindecătoare;

– Ramurile de tei au o simbolistică aparte în această sărbătoare. Se crede că teiul fereşte gospodăriile de grindină sau de duhurile rele ale zânelor şi de aceea flăcăii le aduc din păduri după care se sfinţesc la Biserica, iar credincioşii le iau acasă şi le pun la icoane.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share