Cum a fost reflectată de mass media știrea cu sistarea finanțării din partea UE a domeniului justiției

Delegației UE în Moldova a transmis ieri mass mediei un comunicat de presă prin care a anunțat că UE a urmărit cu atenție procesul de implementare a reformelor și a notat că autoritățile din Republica Moldova au arătat un angajament insuficient pentru a implementa reforme în sectorul justiției în anii 2014 și 2015. Cu alocarea insuficientă a fondurilor și a personalului, reformele necesare nu au fost implementate.

Este de menționat că în perioada 2014-2015, Ministerul Justiției era condus de reprezentantul PLDM, Oleg Efrim. Chiar și așa, unele surse media și jurnaliști de la Chișinău au ținut să dea un alt accent acestui subiect, insinuând că vinovat de stoparea finanțării ar fi actualul ministru al Justiției, Vladimir Cebotari.

Colegii de la europaliberă.md au ales să excludă din știrea lor, că Delegația UE a făcut referință la perioada anilor 2014-2015, atunci când a anunțat că UE refuză să transfere ultima tranșă pentru dezvoltarea domeniului justiției. Mai mult, Europa Liberă l-a intervievat pe avocatul Vladislav Gribincea, care a declarat că “UE s-a ghidat după percepția populației, care nu vede o schimbare la față a justiției”, fără a menționa că în comunicatul Delegației UE se vorbește despre perioada anilor 2014-2015. Interviul a fost preluat de mai multe surse media, care au păstrat același accent.

TV8.md a mers și mai departe. În știrea lor, redactorul TV8 a ținut să accentuieze că “stoparea finanțării ar fi o nouă lovitură pentru Guvernul Filip”. Mai mult, au legat acest subiect cu creditul de 100 mln de euro pe care țara noastră urmează să-l primească din partea UE, nefiind defapt nici o legătură între acestea. Creditul de 100 mln de euro fiind exclusiv pentru realizările Guvernului Filip, pe când stoparea finațării domeniului justiției se datorează proastei administrări a acestui domeniu, de către fostul ministru al Justiției, Oleg Efrim. Chiar dacă în comunicatul Delegației UE se spune că UE continuă să ofere suport moldovenilor care lucrează din greu pentru un viitor mai bun, TV8 a ținut să finalizeze articolul cu aceeași idee de la început, că “Guvernul Filip a ratat cele 100 mln de euro”. Și asta în pofida faptului că Parlamentul European încă nu a decis dacă acordă sau nu acest credit Republicii Moldova.

Și diez.md a dat un titlu foarte tendențios acestui subiect, “UE anunță oficial că nu mai susține financiar reforma justiției din Republica Moldova”. Chiar dacă mai departe în articol cei de la diez.md au menționat deja că sistarea banilor este anume pentru perioada anilor 2014-2015.

De la diez.md se pare că s-au inspirat și colegii de la Agora.md, care la fel au ales să dea un titlu manipulatoriu, “UE anunță că nu mai oferă bani Republicii Moldova pentru reformele din sectorul Justiției”. Ulterior, Agora.md a mai făcut o știre din declarația deputatului PLDM, Vadim Pistrinciuc, care a învinuit actuala guvernare pentru ratarea acestor bani. Deputatul nu a dorit să recunoască că sistarea finanțării se datorează exclusiv perioadei de timp când Justiția din Republica Moldova era gestionată de PLDM, prin Oleg Efrim, iar președinte al partidului era Vlad Filat. Totuși, Agora.md a menționat de această perioadă de timp, fără a menționa însă cine gestiona sectorul Justiției în 2014 și 2015.

Același accent l-a păstrat și Unimedia.md, care a și preluat reacția deputatului PLDM, Vadim Pistrinciuc, dar și interviul domnului Gribincea de pe Europa Liberă. Un titlu manipulatiru au dat și cei de la jurnal.md, ei au scris că “RM ratează 28 de milioane de euro pentru că autorităţile au mimat reforma justiţiei; Plăţile pentru alte patru sectoare au fost puse în aşteptare”.

În articolul lor, Ziarul de Gardă au informat că “Uniunea Europeană (UE) a anunțat că autoritățile moldovenești nu au îndeplinit condițiile impuse pentru primirea ultimului transfer financiar în cadrul programului de reformă a justiției, de circa 28 de milioane de euro.” Fără a menționa despre care autorități defapt este vorba. Mai mult, directoarea ZdG.md, Alina Radu, într-un comentariu pe facebook, a cerut demisia actualului ministru al Justiției, Vladimir Cebotari. Și asta chiar dacă doamna Radu a văzut că Delegația UE a făcut referință exclusiv la perioada anilor 2014-2015, timp în care domeniul justiției era gestionat de PLDM.

Îndemnăm jurnaliștii de la Chișinău să recitească comunicatul de presă publicat de către Delegația UE în Republica Moldova.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share