Curtea Constituțională a respins organizarea referendumului: dreptul constituțional nu îi oferă dreptul președintelui în materie de legiferare

Curtea Constituțională a Republicii Moldova respinge organizarea referendumului consultativ prin decretul președintelui Dodon. Potrivit Curții, întrebările formulate depășesc atribuțiile președintelui și nu pot fi supuse unui referendum.

Argumentele Curții:

Abrogarea Legii privind acoperirea miliardului furat – Curtea relevă c dreptul constituțional nu îi oferă dreptul președintelui în materie de legiferare. Întrebarea nu poate fi suspusă unui referendum.

Drepturilor constituționale suplimentare privind dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor parlamentare anticipate, dar și reducerea numărului de deputați de la 101 la 71 – Curtea subliniază că președintele nu dispune de dreptul de a modifica Constituția. Aspectele ce țin de modificarea constituției nu pot fi spuse unui referendum de către Șeful Statului. Curtea subliniază că Constituția stabil este clar cazurile pentru care Parlamentul poate fi dizolvat. Atribuirea unor împuterniciri președintelui nu asigură un echilibru într-o țară cu regim Parlamentară. Totodată, CCM afirmă că orice modificare nu vizează actualul președinte, ci se aplică doar viitorul președinte.

Studierea în instituțiile de învățământ a disciplinei „Istoria Moldovei” – Curtea menționează că aprecierea unei probleme ştiinţifice tine de mediul academic, ci nu politic.

Amintim că Igor Dodon a cerut cetățenilor să se expună în cadrul referendumului republican consultativ asupra a patru întrebări:

  • Susțineți abrogarea Legii privind acoperirea miliardului furat?
  • Susțineți acordarea președintelui Republicii Moldova a drepturilor constituționale suplimentare privind dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor parlamentare anticipate?
  • Susțineți reducerea numărului de deputați de la 101 la 71?
  • Susțineți studierea în instituțiile de învățământ a disciplinei „Istoria Moldovei”?

Amintim că Igor Dodon a semnat, în seara zilei de 28 martie 2017, un decret privind desfășurarea unui referendum republican consultativ. Liberalii au contestat decretul la scurt timp, pe data de 3 aprilie 2017.

Totodată, liderul PL, Mihai Ghimpu, a declarat pentru presă că hotărârea Curții Constituționale este una corectă, motivată și bine argumentată, iar el este foarte mulțumit.

Președintele Dodon nu a comentat deocamdată decizia Înaltei Curți.

Total
0
Shares
Total
0
Share