DOC. Consiliul coaliției a aprobat „Foaia de parcurs nr.2”

Consiliul coaliției a aprobat aseară proiectul Foii de parcurs nr.2 care conține priorițările guvernării pentru a două jumătate a anului 2017, informația fiindu-ne confirmată de surse participante la ședință. Reporterii deschide.md au făcut rost de documentul care urmează a fi subsemnat de premierul Pavel Filip și președintele Parlamentului, Andrian Candu. Acesta conține și acțiuni despre care nu s-a vorbit în spațiul public.

Foaia de parcurs reprezintă o listă de măsuri și angajamente ale Guvernului și Parlamentului planificate pentru implementare prioritară în semestrul II al anului curent.

„Aceste măsuri și reforme sunt necesare pentru a răspunde prin voință politică sincronizată necesităților cetățenilor Republicii Moldova, accelerării calitative a procesului de implementare a Acordului de Asociere RM-UE, precum şi pentru a aprofunda cooperarea cu FMI şi alţi parteneri de dezvoltare”, se menționează în partea introductivă a documentului.

Documentul conține 57 de măsuri categorizate pe opt domenii-cheie.

1. Reforma Administrației Publice

2. Justiție și combaterea corupției

3. Drepturi și libertăți fundamentale

4. Guvernanță în sector financiar-bancar

5. Îmbunătățirea climatului investițional și a mediului de afaceri

6. Agricultură și siguranța alimentelor

7. Educație, cultură, știință

8. Programe sociale.

Printre prioritățile deja anunțate, documentul include și acțiuni despre care s-a vorbit fie mai puțin, fie deloc – cel puțin în spațiul public.

De exemplu, Guvernul și Parlamentul vor crea o platforma interinstituțională (din care vor face parte inclusiv BNM, PG, CNPF etc.) pentru monitorizarea și controlul statutului investigației fraudei bancare și recuperare a activelor fraudate, atât la nivel internațional (Kroll) cât și național.

În domeniul mass-media, Parlamentul va asigura elaborarea noului Cod al Audiovizualului și elaborarea Strategiei privind dezvoltarea mass-media.

De asemenea, Parlamentul va adopta noua lege cu privire la Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal și va revizui legislațiile conexe în vederea concretizării atribuțiilor și consolidării capacităților instituționale. Or în acest domeniu au fost mai multe apeluri publice din partea organizațiilor de media care condamnau abuzurile pe care le admite legea în acest sens.

Tot în acest an, Parlamentul va adopta Legea privind supravegherea video și va adopta modificări la Legea cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor.

Guvernul va aproba Strategia privind Controlul Financiar Public Intern, va crea Agenția Proprietății Publice și va aproba Hotărârea privind aprobarea metodologiei de calculare a tarifelor la serviciile prestate de către Agenția Servicii Publice.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share