Dosarul amestecului Rusiei în alegerile din SUA: primul martor al FBI este un hacker ucrainean

Un hacker ucrainean a devenit martorul Biroului Federal de Investigații din SUA (FBI) în dosarul spargerii serverelor Partidului Democrat din SUA în timpul campaniei electorale prezidențiale, ce a dus la un șir de scandaluri pentru candidatul Hillary Clinton.

SUA au acuzat Rusia ca este in spatele spargerii serverelor și a scurgerilor de informații, potrivit The New York Times, citat de paginaderusia.ro.

Noul martor al FBI este hackerul ucrainean cunoscut sub porecla Profexer. El a dezvoltat un soft denumit P.A.S. web shell, care a fost utilizat în atacul asupra serverelor din SUA. Profexer însuși nu a folosit software-ul în scopuri ilegale, dar a oferit consiliere contra cost cu privire la utilizarea acestuia. Acest lucru ia permis să devină martor fără să fie inculpat. „Nu știu ce se va întâmpla. Nu va fi plăcut cu siguranta, momentan sunt în viață ..“ – a scris Profexer pe unul dintre site-urile din darkweb, pe care îl utilizeaza pentru comunicare.

Dupa ce, în ianuarie 2017, agențiile de informații din SUA au publicat informații despre softul care a fost utilizat în atacurile cibernetice, Profexer s-a dat la fund, a dezactivat de pe Internet orice informații despre sine și a șters site-ul de pe care se putea descărca gratuit P.A.S. web shell.

După cum s-a dovedit mai târziu, Profexer a acceptat intre timp sa fie martorul FBI.

În același articol, NYT descrie cele două grupari de hackeri asociate serviciilor secrete ruse, care au fost acuzate in SUA de atacurile cibernetice – Advanced Persistent Threat 28, cunoscuta de asemenea sub numele de Fancy Bear, și gruparea Cozy Bear.

NYT subliniază faptul că, la nivel oficial, relațiile dintre Rusia și Ucraina s-au deteriorat foarte mult, ajungand la razboi nedeclarat, dar acest lucru nu i-a oprit pe hackerii ruși să folosească software ucrainean. Astfel, aceste grupari nu sunt înclinate să-i echipeze si instruiasca pe hackerii lor, dar sunt dispuse să angajeze „liber profesioniști” și să-i plătească pentru munca lor – ele fiind de fapt un fel de hub-uri financiare.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share