Job pentru deținuți: Condamnații își petrec zilele muncind în câmp

Aproape jumătate dintre deţinuţii de la Penitenciarul numărul 3 din Leova îşi petrec zilele… muncind în câmp. Ei lucrează pentru o plată simbolică, fiind remuneraţi de aproape trei ori mai puţin decât zilierii din sat. Din contracte câştigă atât penitenciarele, cât şi deţinuţii, cărora li se reduce din pedeapsă.

Iulian Coca are 30 de ani. Abia peste şapte ani va ieşi în libertate. Jobul pe care l-a obşinut de când se află după gratii îl ajută să uite de probleme, dar şi să adune un ban grămadă.

Ziua de muncă a condamnaţilor începe la ora 4:00 şi se încheie la 12:00. Ei sunt remuneraţi zilnic cu 60 de lei, iar unii ajung câştige lunar până la 2.000 lei.

„Şi ne bucurăm şi noi că suntem în câmpul muncii, mai ajutăm familia, mai câştigăm o capeică şi noi să luăm de la magazin cum aduce, o apă dulce ce trebuie pentru noi”.

Proprietarul terenului agricol spune că este mulţumit de munca condamnaţilor.

„O prioritate foarte mare este aceea că iese un număr stabil condamnaţi permanent. De la sate poate să iasă azi 20, mâine pot să iasă 12 sau 15 oameni. Aici ies oamenii, oameni stabili. Se îndeplineşte un volum de lucru stabil şi poţi să îţi plănueşti ziua de lucru”, a spus agricutorul, Vasile Zaharia.

În timp ce muncesc, deţinuţii sunt supravegheaţi de santinele.

„Pentru asigurarea pazei a 10 deţinuţi este necesar de patru colaboratori ai penitenciarului. Riscul de a evada practic nu există”, a menționat şeful adjunct al Penitenciarului numărul 3 Leova, Eugeniu Caraman.

Potrivit Departamentului Instituţiilor penitenciare, din cei 8.000 de deţinuţi din ţară, peste 20 la sută sunt angajaţi în câmpul muncii în timpul sezonului agricol.

„Cele mai frecvente joburi şi volumul de lucru care îl îndeplinesc deţinuţii din sistemul penitenciar la etapa actuală sunt muncile sezoniere agricole şi extracţia de calcar. Cele mai active penitenciare sunt Rusca numărul şapte, trei Leova, 18 Brăneşti şi 15 Cricova”, a informat directorul interimar al DIP, Aureliu Suhan.

Deţinuţii îşi primesc salariile pe conturi speciale. 27 la sută din sumele transferate ajung în bugetul penitenciarelor, banii fiind folosiţi pentru întreţinerea şi amenajarea instituţiilor.

Total
0
Shares
Total
0
Share