Lucruri pe care probabil nu le știai despre Republica Moldova!

Republica Moldova este un stat mic, aflat în sud-estul Europei, parcă uitat pe harta lumii, dar care are un specific aparte. Curiozităţile despre Republica Moldova sunt însă urmărite cu interes atât de locuitori, cât mai ales de turiştii care vizitează ţara.

Curiozităţi despre Republica Moldova: opt localităţi fără locuitori Până în anul 2008, Congaz (UTA Găgăuzia) era considerat cel mai mare sat din Europa, având o populaţie de peste 13.000 de locuitori. În prezent, Congaz are statut de oraş, iar majoritatea populaţiei (95%) o constituie găgăuzii. Recensământul din anul 2014 a constatat că în 8 localităţi din 7 raioane nu este înregistrată nicio persoană.

Curiozităţi despre Republica Moldova: cel mai mare cimitir din Europa Cimitirul Sfântul Lazăr („Doina”) este cimitirul cu cea mai mare suprafaţă din Europa. Potrivit unor estimări, acesta are aproape două milioane de metri pătraţi. El a fost deschis în anul 1966.   Curiozităţi despre Republica Moldova: cea mai veche biserică, închisă accesului Biserica Măzărache este cea mai veche clădire din Chişinău. Construită în 1742, biserica este cel mai vechi şi cel mai valoros edificiu din oraş, singurul care păstrează arhitectura medievală moldovenească. În jurul ei se află şi cea mai veche necropolă a capitalei, datată cu secolele XV-XVI, iar pe aceeaşi colină izvorăşte apa de la care-şi trage numele Chişinăul. În 1955, autorităţile sovietice au cedat monumentul ruşilor de rit vechi în schimbul bisericii lor, care fusese demolată în timpul construcţiei bulevardului Tineretului (azi Grigore Vieru). Fiind o comunitate închisă, până nu demult lipovenii n-au lăsat picior de străin să calce pe acele locuri. Chiar şi specialiştii au ajuns să studieze vestigiile doar după intervenţia Ministerului Culturii.

Curiozităţi despre Republica Moldova: comunişti longevivi Prima ţară care a recunoscut independenţa Republicii Moldova este România. Decizia de la Bucureşti a fost luată la câteva ore de la desprinderea RM de URSS. Iniţial, Republica Moldova era republică prezidenţială. Din anul 2000, atunci când a fost adoptat un amendament la Consituţie, ţara a devenit republică parlamentară. După primele alegeri pe acest sistem, Partidul Comuniştilor vine la putere cu peste 50% din sufragii. Astfel, Republica Moldova este primul stat desprins din fosta Uniune Sovietică, în care comuniştii, nereformaţi, revin la putere. Vladimir Voronin, liderul PCRM, este cel mai longeviv şef de stat. El a condus ţara timp de 8 ani, 5 luni şi 4 zile. Vasile Tarlev a stat cel mai mult în fruntea guvernului comunist de la Chişinău, de la obţinerea independenţei – 7 ani.

Curiozităţi despre Republica Moldova: cel mai înalt deal Cel mai înalt punct geografic din Republica Moldova este Dealul Bălăneşti (raionul Nisporeni). Acesta are o înălţime de 429,5 metri. Altitudinea minimă, de doi metri faţă de nivelul mării, se află în cursul inferior al râului Nistru.

Citeste mai mult: adevărul.ro

Total
0
Shares
Total
0
Share