Nu este totul pierdut? Pavel Filip încearcă să restabiliească dialogul cu Dedeman

Filip pentru Dedeman in Moldva

Premierul Pavel Filip încearcă să restabilească dialogul cu proprietarii Dedeman – companie care săptămâna trecută a anunțat că își anulează intenția de investi 20 de mln de euro în R.Moldova din cauza sabotajului din partea Consiliului Municipal Chișinău.

Sursa citată ne-a declarat că premierul a cerut consiliului economic să analizeze problema din toate perspectivele ei și restabilească un prim dialog cu proprietarii Dedeman, informează deschide.md.

„Deocamdată cunoaștem doar ceea ce s-a scris în presă și în comunicatul emis de biroul de avocați care reprezintă interesele companiei. Nu știm cât de radicală este decizia, deaceea ne este greu să anticipăm un rezultat al eforturilor noastre”, a declarat Lupan.

Totuși, având în vedere faptul că proiectul a stat în regim de așteptare circa 2 ani de zile și ținând cont de faptul că se intenționa o investiție de zeci de milioane, oamenii din echipa premierului consideră că interesul Dedeman de a veni pe piața din R.Moldova este semnificativ. „Asta ne face optimiști și ne permite să evaluăm pozitiv șansele readucerii acestui investitor la Chișinău”,  a conchis Lupan.

Întrebat dacă autoritățile de Chișinău i-ar putea face o altă ofertă de spațiu companiei respective, sursa citată ne-a răspuns: „Am dubii că i-ar interesa o altă locație. Dacă îi interesau alte opțiuni cu siguranță le puneau în discuție în toată această perioadă”.

La rândul său, unul dintre avocații companiei – Andrei Bivol – ne-a spus că până la ora actuală nu există niciun demers oficial de rechemare la dialog adresat reprezentanților Dedeman.

Amintim că avocații Dedeman și-au anunțat săptămâna trecută retragerea proiectului investițional din Republica Moldova din cauza barierelor administrative, birocrației excesive și lipsei unei certitudini în privința unei decizii a autorităților locale.

Consilierii CMC au dat vina unii pe alții și și-au declinat răspunderea. Și așa cum „după război, mulți eroi”, unii au anunțat că regretă acest fapt şi trag nădejde că investitorul din stânga Prutului se va răzgândi.

În şedinţa din 17 februarie 2017 a Comisiei municipale pentru construcții, arhitectură și relații funciare, mai mulți consilieri, în special din partea PSRM și PCRM i-au imputat proiectului absenţa unui plan urbanistic zonal şi probabilitatea de a aglomera şi mai mult traficul în zona Gării de Nord. Reamintim că „Dedeman” urma să construiască un centru specializat în comercializarea materialelor de construcţie pe terenurile fostei fabrici de piele din Chişinău, demolând, conform contractului încheiat cu „Piele” SA în 2015, peste 50 de blocuri (construite în anii ’60 ai secolului trecut şi, majoritatea, în stare avariată) şi amenajând ca atare 460 de locuri de parcare pentru clienţi şi alte 50 de asemenea locuri pentru proprii angajaţi.

Amintim că în momentul în care a fost supus la vot acest proiect, au votat pro consilierii din PDM, PLDM și consilierul neafiliat Ion Ștefaniță. Contra au votat comuniștii și socialiștii. 2 consilieri liberali s-au abținut, dacă măcar unul din ei vota pro, atunci avea să fie aprobat proiectul.

 

Total
0
Shares
 
Total
0
Share