Proiectul PDM anti-propagandă, bun, dar incomplet!

Vlad Plahotniuc a anunțat pe 13 iunie curent, că un proiect de lege privind securizarea spaţiului informaţional al Moldovei a fost înregistrat în Parlament. Inițiativa are drept scop combaterea propagandei străine prin intermediul posturilor de televiziune retransmise pe teritoriul ţării noastre. Interdicţia se referă la programele informative, analitice şi militare.

Experții Asociației „Comunitatea WatchDog.MD”, au efectuat o analiză a impactului inițiativei PDM și au ajuns la concluzia că inițiativa legislativă a Partidului Democrat prin care se dorește eliminarea propagandei rusești din spațiul mediatic al Republicii Moldova va avea impact doar asupra audiovizualului, iar propaganda va fi mai curând diminuată decât eliminată completamente, transmite IPN.

Experții Andrei Curăraru și Valeriu Pașa sunt de părerea că proiectul de lege al PDM ar trebuie extins și pentru interent, deoarece portalurile de știri în continuare vor putea prelua acele știri propagandistice, adaptându-le și indicând surse din internet, pentru ca a nu arăta sursa reală.

În opinia lui Valeriu Pașa, președintele Dodon se va poziționa ca apărător al presei ruse, ceea ce îi va permite acestuia să se poziționeze favorabil față de o parte din electorat și autoritățile de la Moscova. Iar Vlad Plahotniuc, prin propunerea acestui proiect de lege privind interzicerea propagandei ruse în R. Moldova, încearcă să recâștige încrederea vestului.

Liderul PDM a justificat iniţiativa prin faptul că ţara noastră este vulnerabilă în faţa campaniilor mediatice manipulatorii venite din exterior. El s-a referit, în special, la câteva televiziuni din Rusia, care nu obosesc să defăimeze ţara noastră şi pe partenerii săi din Vest.

“Cred că este timpul să clarificăm acest lucru și să arătam dacă avem sau nu voința să ne securizăm spațiul informațional al ţării. Să găsim soluțiile interne adecvate pentru a ne proteja cetățenii. Așa cum a făcut și Ucraina”, a spus liderul PDM.

Proiectul PDM prevede sancţiuni de la 40.000 până la 70.000 de lei. În cazul abaterilor repetate, amenda se ridică la o 100.000 de lei, iar pedeapsa cea mai aspră, aplicată de CCA, va fi retragerea licenţei.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share