Studiu: peste 46.000 moldoveni suferă de alcoolism

În cadrul Zilelor Vinului este promovat consumul responsabil de alcool. Totuşi, statisticile ingrijorează. Astfel, numărul femeilor care suferă de patima paharului a crescut cu 15% în 2016, comparativ cu anul precedent. Specialiştii spun însă că ele ar putea fi şi mai multe, deoarece nu cer ajutorul instituţiilor specializate.

Mai grav este că abuzul de băuturi alcoolice provoacă o serie de probleme de sănătate, mai ales în cazul femeilor de vârstă reproductivă. 7.000 de femei au fost înregistrate, oficial, cu probleme de alcoolism. Iar acestea sunt doar cele care au avut curajul să recunoască asta. Majoritatea își consumă propria dramă fără să solicite ajutor specializat, scrie republikanews.md.

”După zonele geografice, pe primul loc se clasează zona centru, cu 40%. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în raioanele Orhei, Nisporeni, Călăraşi. Pe locul doi este zona Nord, cu 27%”, a spus Elena Boleac, din cadrul Centrului Național de Sănătate Publică.

Medicii avertizează că femeile devin dependente după un consum constant, dar oameni simpli cred că neajunsurile le determină pe acestea să dea în patima băuturii. Între timp, psihologii spun că femeilor care fac abuz de alcool le este greu să abandoneze acest viciu şi au nevoie de suport. ”Ele intră uşor în depresie, în anxietate, au anumite tulburări de personalitate. Țoţi aceşti factori aduc dependență. Le este foarte greu să se adreseze unui specialist, pentru că stima de sine e scăzută şi dorinţa de a ascunde ruşinea”, consideră psihologul Liliana Chisari.

Fiind mereu în căutarea banilor pentru a-şi procura băutură, femeile dependente de alcool devin tot mai des parte la infracţiuni. Mai mult, abuzul de alcool are efecte negative serioase asupra stării de sănătate a femeilor. Astfel, din numărul total de femei dependente 52% sunt de vârstă fertilă.

”Avem hepatite toxice, alcoolice, ciroze hepatice, pancreatite acute şi cronice. Pe al doilea plan a maladiilor cauzate de alcool este cancerul cu localizare în glanda mamară sau cavitate bucală. Apoi urmează dereglările sistemului vascular, cu manifestări a hipertensiunii arteriale ridicate”, a mai spus Elena Boleac.

Potrivit datelor oficiale, peste 46.000 de moldoveni suferă de alcoolism.

 

Total
0
Shares
 
Total
0
Share