Alte știri

4integrity, joc anticorupție pentru tineri, lansat de PNUD și CNA

Pinterest LinkedIn Tumblr

Un joc online care îi informează pe adolescenți și tineri despre manifestările corupției și despre mecanismele de combatere a acestui fenomen a fost lansat astăzi, 27 aprilie 2021, de Centrul Național Anticorupție (CNA) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova. 

Jocul, intitulat „4integrity”, simulează o comunitate în care corupția se extinde, iar jucătorul trebuie să o blocheze, apoi să o elimine. Comunitatea virtuală e alcătuită din căsuțe. Acestea reprezintă atât locuitorii, cât și instituțiile publice: primărie, spital, poliție, școală și grădiniță. Jucătorul trebuie să blocheze corupția înainte ca aceasta să acapareze instituțiile publice, iar apoi, în etapa finală a jocului, să elimine complet corupția din comunitate.

„4integrity” are trei nivele – în funcție de complexitatea întrebărilor care sunt propuse jucătorilor – voluntar, stagiar, expert.

„Jocul pe care l-am lansat astăzi este un instrument educațional interactiv și creativ de conștientizare a fenomenului negativ al corupției și impactului acestuia în dezvoltarea societății. Totodată, acesta își propune să determine tinerii să nu ofere și să nu accepte mita, indiferent de context, dar și să încurajeze tinerii să denunțe faptele de corupție la organele competente”, susține Olga Crivoliubic, manageră de proiect, PNUD Moldova.

„Am dezvoltat ideea unui nou proiect educațional care încurajează învățarea prin joc printr-o metodă inedită. Jocul are drept scop educarea societății în spiritul integrității și formarea deprinderilor de opunere a rezistenței fenomenului corupției în rândul tinerilor dar și a populației generale”, a menționat Ion Pruteanu, șeful direcției Educație anticorupție, Centrul Național Anticorupție.

Întrebările pentru joc au fost elaborate cu implicarea grupului de voluntari anticorupție ai CNA, elevi și studenți de la diferite instituții de învățământ din țară.

„Sunt sigur că acest joc va deveni un instrument eficient de informare a tinerilor, dar și îi va ajuta să înțeleagă cum ne afectează corupția. Având acces la instrumentele online de prevenire și informare suntem mai pregătiți să înfruntăm corupția și știm exact cum să reacționăm în astfel de cazuri”, spune unul dintre voluntarii anticorupție, Gheorghe Tătaru, elev în clasa XII, la Liceul Teoretic „Emil Nicula”.

Jocul online „4integrity” a fost elaborat în cadrul proiectului „Lupta cu corupția prin consolidarea integrității în Republica Moldova”, implementat de PNUD Moldova în parteneriat cu Centrul Național Anticorupție, cu suportul Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei.

Proiectul se desfășoară în perioada 2019-2021 și contribuie la fortificarea capacităților actorilor din sectorul public și privat, precum și ale organizațiilor societății civile, pentru implementarea eficientă a instrumentelor și standardelor de prevenire a corupției.

loading...

Comments are closed.