8,6% din PIB se pierd din cauza productivității scăzute a muncii în rândul fumătorilor

Reprezentanța Băncii Mondiale în Republica Moldova recomandă statelor din regiune să își coordoneze politicile de accizare a produselor din tutun pentru a discuraja fumatul și pentru a combate fenomenul de contrabandă cu aceste produse. Sporirea taxelor pentru țigări va duce la creșterea încasărilor în buget, dar și la reducerea incidenței maladiilor cronice în rândul populației cauzate de fumat, transmite IPN.

Irina Guban, consultant în cadrul Băncii Mondiale, a citat în cadrul unei conferințe de presă date statistice care arată că aproximativ 30% din bărbații din Moldova sunt fumători. Cu toate că în Moldova rata fumătorilor este mai mică în comparaţie cu alte state din regiune, depășește rata din statele membre ale Uniunii Europene.

„Numărul mare de fumători are consecințe directe asupra sănătății generale a populației. Se răsfrânge și asupra speranței de viață”, menționează Irina Guban. Bărbații din Republica Moldova au o speranţă de viaţă de 69 de ani, iar femeile de 77 de ani. Potrivit consultantei Băncii Mondiale, speranța de viață mai mică la bărbați este determinată inclusiv de faptul că aceștia fumează mai multe țigări pe zi decât femeile. Moldovenii încep să fumeze încă din adolescență, vârsta medie fiind de 17 ani, iar cea mai mare parte din fumători sunt în rândul persoanelor tinere.

Potrivit Irinei Guban, fumatul generează costuri suplimentare alocate sectorului sănătății. Estimativ, 6,7% din banii direcționați sectorului sănătății sunt destinați pentru tratarea maladiilor asociate consumului de tutun. De asemenea, fumatul determină apariția bolilor cronice și a cazurilor de dizabilitate. Pe lângă efectele nocive asupra sănătății, fumatul generează și efecte indirecte asupra Produsului Intern Brut. Banca Mondială estimează că anual aproximativ 8,6% din PIB se pierd din cauza productivității mai scăzute a muncii în rândul fumătorilor și din motivul absenteismului la locul de muncă cauzat de fumat.

Sporirea taxelor pentru produsele din tutun ar duce la creșterea încasărilor la buget. „După anul 2016, când au crescut taxele la produsele din tutun, veniturile au crescut de la 1,73 miliarde lei, în 2016, la 2,04  miliarde lei în anul 2017”, a comunicat Irina Guban. De asemenea, mărirea accizelor a dus la o scădere a consumului de țigări cu 10% sau aproximativ 600 de milioane de țigări. Astfel, numărul de țigări comercializate în anul 2017 a fost de 5,5 miliarde de țigări, pe când în anul 2016 atingea 6,1 miliarde.

Experții Băncii Mondiale susțin că volumul de țigări vândute poate fi redus în continuare prin ajustarea taxelor. Ana Akhalkatsi, directorul de țară al Băncii Mondiale pentru Moldova, a menţionat că trebuie să fie o inițiativă regională. Problema nu poate fi rezolvată de o singură țară. Este nevoie de un set complex de măsuri care să fie întreprinse de statele din regiune. Pe termen lung aceste măsuri vor duce la costuri reduse din partea statului direcționate tratării maladiilor asociate consumul de țigări. De asemenea, va permite redirecționarea banilor spre alte proiecte menite să îmbunătățească viața oamenilor.

Total
0
Shares
Total
0
Share