Social

A murit generalul Anton Gămurari. Cine a fost acesta și prin ce s-a făcut cunoscut

Pinterest LinkedIn Tumblr

Născut la 15 august 1950,  Generalul Anton Gămurai a decedat pe 17 martie 2021, fiind doborât de COVID-19. Despre aceasta a anunțat secretarul de Stat al Ministerul Afacerilor Interne , Mariana Grama, care și-a exprimat durerea într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acesteia, Anton Gămurai  a decedat la doar câteva zile după moartea soției sale.

„Eroii nu mor niciodată
De obicei, amintirile despre războiul de pe Nistru se leagă de cele ale combatanților, ei au fost si raman a fi eroii adevarati . Fostul comandant al Brigăzii cu destinație specială „Fulger”, Anton Gămurari s-a prăpădit. Drum, lin dn GENERAL, om ambițios și luptător, fire dârză și luptătoare, om cu excelente calități”, a scris Valentina Ursu pe pagina sa de Facebook.

Despre decesul generalului a scris și fostul șef al Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi.

Generalul-maior de poliţie Anton Gămurari, născut la 15 august 1950 la Chişinău, a participat la formarea tuturor trupelor speciale ale Ministerului de Interne ale Moldovei independente, începând de la prima companie creată în cadrul Batalionului de patrulă şi santinelă, apoi – a fostului OMON.

În timpul Conflictului din Transnistria, locotenent-colonelul Anton Gămurari a comandat brigada de poliție cu destinație specială care a purtat lupte cu grupările paramilitare transnistrene. La data de 13 decembrie 1991, a avut loc un atac transnistrean asupra Comisariatului de poliție din Dubăsari, iar ca urmare a acestuia, brigada de poliție cu destinație specială a trecut noaptea în Dubăsari pe la hidrocentrală și a avut loc o luptă, în urma căreia patru polițiști moldoveni au fost uciși. Au urmat apoi tratative în urma cărora forțele transnistrene s-au retras. În martie 1992, situația a devenit mai încordată, iar Brigada cu destinație specială a trecut Nistrul pe gheață la Dubăsari și a acordat ajutor Comisariatului de poliție din Dubăsari și populației din satele Cocieri și Corjova.

Anton Gămurari a fost avansat atunci de către președintele Mircea Snegur la gradul de general-maior de poliție.

În noiembrie 1997, generalul Gămurari a fost numit în funcția de director general al Departamentului de Protecție Civilă și Situații Excepționale. 

În prezent, generalul Anton Gămurari era trecut în rezervă, el îndeplinind funcția de vicepreședinte al Uniunii Naționale a Veteranilor Războiului pentru Independență (UNVRI).

loading...

Comments are closed.