Politic

Accent Electronic cere presei să nu mai promoveze falsurile și etichetele ”împrumutate” de la Veaceslav Platon

Pinterest LinkedIn Tumblr

Printr-un comunicat de presă, compania Accent Electronic anunță că a luat act de materialul de investigație semnat de echipa „CU SENS”, în care se relatează despre cum ”se prăfuiesc” cele 10.000 de laptopuri cumpărate de Ministerul Educației în toamna anului 2020. Accent Electronic precizează a fost desemnată câștigătoarea licitației respective, iar livrarea a fost fără profit, fiind mai mult un act de binefacere. În acest context, compania omului de afaceri Vladimir Russu cere presei să nu mai promoveze falsurile ”împrumutate” de la fugarul Veaceslav Platon, mai cu seamă eticheta ”omul lui Plahotniuc”. Prin reacția oficială, compania Accent Electronic susține că se fac părtași și complici ai lui Platon toți cei care folosesc această etichetă pentru a discredita cel mai mare importator de tehnică de calcul, precum și pe fondatorul acestei afaceri. 

”Nu vom contesta conținutul și calitatea anchetei jurnalistice, dar vom atrage atenția că jurnaliștii „CU SENS” au încălcat legea și codul deontologic, în ceea ce ne privește. Au sunat la recepția companiei noastre, au cerut să discute cu un specialist în tendere și au înregistrat discuția fără permisiune, apoi au difuzat un citat audio trunchiat”, transmite compania Accent Electronic, prezentând și unele precizări de rigoare:

Licitația pentru livrarea lotului de notebookuri

Compania a câștigat licitația în baza celui mai mic preț oferit. Acest lucru a fost posibil, în urma unor eforturi considerabile prin care am reușit să convingem producătorul să ne expedieze un lot, la preț mai mic chiar și decât costul de producție. Altfel spus, producătorul de calculatoare „Lenovo”, a făcut un act de binefacere Guvernului R.Moldova, la rugămintea insistentă a Accent Electronic – distribuitor și partener oficial în R.Moldova.

Datorită ofertei Accent Electronic, Ministerul Educației a economisit circa 11 milioane de lei

Urmare a prețului preferențial oferit de Producător și Accent Electronic, Ministerul Educației a economisit circa 11 milioane de lei.

Prețul oferit de Producător și Accent Electronic a fost cu 635.800 de dolari mai mic decât următorul preț înscris la licitație. Este pentru prima dată în istoria licitațiilor publice la care participăm timp de 30 de ani, când diferența dintre oferta 1 și oferta 2 este de 22%.

Compania Accent Electronic a minimizat la maximum venitul net din această licitație, câștigul fiind de numai 1%. E bine știut că în alte situații similare, participanții urmăresc un venit minim de 7%. Participarea Accent Electronic a fost cu intenția nobilă de a ne ajuta țara în vremuri pandemice (fără a detalia eforturile și riscurilor comerciale cărora s-a expus).

Licitația a fost monitorizată de Banca Mondială

Tenderul a fost organizat sub stricta monitorizare a Băncii Mondiale, iar cerințele au fost printre cele mai exigente. Atât companiile participante la tendere publice, cât și instituțiile statului pot confirma că tenderele organizate sub egida BM, sunt cele mai transparente și mai exigente. Licitația a avut loc în regim LIVE.

Pentru comparație, calculatoarele cumpărate de Ministerul Educației prin intermediul licitației câștigate de Accent Electronic, au atins un cost mediu 5200 de lei cu tot cu sistem de operare licențiat. Or, costul minim al unui asemenea model de calculator, în magazinele din R.Moldova este de 12.000 de lei.

În același context, Accent Electronic susține că nu a fost niciodată favorizată la licitațiile publice, cu atât mai mult în perioada guvernării PD (după cum insinuează jurnaliștii „CU SENS”). Toate tenderele câștigate au fost în baza celui mai mic preț oferit, or Accent Electronic este distribuitorul oficial și partener al principalilor producători de calculatoare cumpărate prin licitații publice (Lenovo, Dell, HP, Acer).

”Drept dovadă a celor afirmate supra, putem spune că în timpul guvernării PD (2016), Accent Electronic a câștigat mai puțin de 1,55% din licitațiile publice. De cealaltă parte, o altă companie (Bass System) avea, în perioada menționată, o cotă de peste 83% din piața licitațiilor organizate de instituțiile de stat”, mai transmite Accent Electronic.

Importatorul au sesizat și o urmă politică în reportajul celor de la ”CU SENS”. Astfel, Accent Electronic și omul de afaceri Vladimir Russu au ținut să transmită un mesaj jurnaliștilor care au realizat investigația, dar și colegilor lor din alte surse mass-media.

”Facem apel la jurnaliștii care pretind că fac investigații să documenteze aceste cifre, înainte de a ne pune etichete defăimătoare. Condamnăm vehement sintagma „omul lui Plahotniuc” atribuită președintelui Accent Grup, domnului Vladimir Russu și cerem mass-mediei să nu promoveze speculații împrumutate din gura personajelor controversate și fugare cu care ne aflăm în litigii. În caz contrar, ne rezervăm dreptul să credem că instituțiile mass-media acționează în tandem cu aceste personaje și dreptul să acționăm în consecință”, este mesajul companiei și al omului de afaceri Vladimir Russu.

DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN sau Telegraph.md – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.

loading...

Comments are closed.