Activistă civică, despre schimbarea legii antitutun propusă de deputații PAS: consultările au fost pentru „galocikă”

aneta zasavitschi, Activistă civică nemuțumită de că i s-a închis microfonul în Parlament, alinta pas psrmm legea anti-tutun, radu marian iqos, fumatul dauneaza grav sanatatii, maia sandu dodon, zinaida greceanii in parlament, 

Așteptările mari nasc mari dezamăgiri. Nimeni încă nu a anulat democrația în Republica Moldova, indiferent de guvernări și viziuni politice. Declarația aparține directoarei Asociației Restaurantelor și Localurilor de Agrement, Aneta Zasavițchi, căreia i s-a închis microfonul în cadrul dezbaterilor cu privire la majorarea accizelor pentru produsele IQOS.

“Știți cum se elaborează o lege sau o modificare la lege? E o procedură anevoioasă și nu de 5 minute, în grabă. E cu mult lucru, informare, redactare, cu procese minuțioase, în cazul în care se vrea ca legea sau modificările să fie LEGE în tot sensul cuvântului și să-și onoreze scopul ei, adică să reglementeze un fenomen social, împăcând toate părțile care vor fi afectate de urmările modificărilor.

Eu am să mă opresc la penultima etapă a acestui proces, care face parte din Procesul Decizional, care așa cum se tot discută pe la televizor în Republica Moldova, trebuie să fie unul transparent.

Pentru nimeni nu e o noutate că Moldova calcă prin străchini la acest capitol. Asta dacă nu trăim în altă realitate”, a scris astăzi Aneta Zasavițchi pe facebook. Pentru claritatea subiectului, ea a scos în evidență câteva noțiuni prevăzute de Legea nr.239 din 13.11.2008 privind transparența în procesul decizional, și anume:

1. Asociație în corespundere cu legea – asociație constituită în condițiile legii sau asociație de cetățeni neformală, creată pentru a exprima, a propune și a promova interesele comune ale membrilor săi;

2. Consultare publică – modalitate de consultare a opiniei publice, în cadrul căreia este argumentată necesitatea de a adopta proiectul de decizie supus consultării și sunt prezentate opiniile divergente, iar cetățenii, asociațiile constituite în corespundere cu legea, alte părți interesate pot prezenta recomandări pe marginea proiectului de decizie;

3. Parte interesată – cetățeni, asociații constituite în corespundere cu legea, persoane juridice de drept privat, care vor fi afectați, ar putea fi afectați de adoptarea deciziei și care pot influența procesul decizional.

“Eu, fiind reprezentantul unei Asociații constituite în corespundere cu legea, am participat pe 17 iulie la o consultare publică în Comisia Parlamentului Republicii Moldova, cu privire la proiectul de modificare a Legii antitutun, în calitate de parte interesată care este și mai poate fi afectată de noile prevederi care se urmăresc a fi introduse în Legea Antitutun.

Iată eu în calitate de parte interesată, NU am putut prezenta recomandările pe marginea proiectului de decizie, întrucât de 2 ori mi s-a închis microfonul”, a spus Zasavițchi.

Compania americană Philip Morris critică legea propusă de deputații PAS, legea privind majorarea accizelor la produsele IQOS, deputatii radu marian si dan perciun, maia sandu igor dodon, fumatul dauneaza sanatatii, Activista civică relatează că fiecare persoană prezentă la consultările publice, care avea o altă viziune sau opinie decât cea a domnilor deputați – autorii proiectului și ONG-urile afiliate, erau întrerupți la jumătate de discurs și dacă nu se conformau, pur și simplu li se închidea microfonul.

“Timp de 6 ani de activitate în cadrul asociației, am participat la multe ședințe, dezbateri, consultări, pe subiecte mult mai complexe și cu expuneri foarte diverse, atât și contrare, agresive verbal, scandaluri, dezacorduri, reproșuri, însă niciodată, dar NICIOADATĂ, timp de 6 ani nu am văzut vreun DEPUTAT să facă așa ceva. Cu atât mai mult să trateze oamenii cu așa o aroganță, să întrerupă și să închidă microfonul cuiva. La consultări oamenii se ascultă reciproc indiferent de viziuni, culoare politică și încearcă să găsească o soluție comună și bună pentru toți”, a punctat ea.

Acum trei săptămâni, acest proiect de modificare a legii trecea repede prin comisiile parlamentare, parcă pe ascuns, auzindu-se doar zvonuri despre el. Timp de 5 zile trece 7 comisii parlamentare, iar pe 17 iulie, când au fost organizate și consultări publice, oamenii nu s-au putut expune – pentru că se închide microfonul!

“De fapt, consultările au fost pentru „galocikă”, de dragul consultărilor, pentru că după cum am văzut deciziile s-au luat demult. Lipsa unui act important anexat la oricare inițiativă sau intervenție legislativă este AIR (Analiza Impactului de Reglementare) care are menirea să pună în fața tuturor impactul cu bune și rele ce urmează după implementarea legii. AIR în cazul dat a lipsit, argumentându-se că anterior un fost deputat nu a prezentat AIR-ul. În așa caz, cu ce se diferențiază noul legislativ de anterioarele? A da, cu închiderea microfonului la consultările publice!”, a mai spus Aneta Zasavițchi.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

“Azi închid microfonul, mâine o să mă alunge din țară că nu corespund viziunilor și opiniilor lor?! Eu nu asta am așteptat de la noua putere. Se pare că noi iarăși nu corespundem guvernării, ei sunt prea „buni” pentru noi. De asta trebuie să stăm cuminți și să nu punem întrebări sau mai ales să ne dăm cu părerea”, a concluzinat directoarea Asociației Restaurantelor și Localurilor de Agrement.

Aneta Zasavițchi adaugă a se lua în calcul că această postare nu este despre Legea Antitutun, ci despre o bucățică mică din Procesul Decizional. Astăzi s-a procedat așa cu o lege, mâine nu-i exclus că va fi fix așa și cu alte lucruri. Iată așa atitudine nu este normală: “Stimați Parlamentari coborâți pe pământ, trăim în aceeași țară și sper să ajungem să trăim și în aceleași dimensiuni, nu în paralel, voi sus, iar noi jos”.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share