Agenda evenimentelor consacrate Zilei Întemeierii orașului Chișinău

Astăzi, 17 iulie, când este marcată prima atestare documentară a orașului Chișinău, Primăria Capitalei,  alături de Direcția Cultură, Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău și Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” organizează mai multe evenimente online, pentru a marca Ziua Întemeierii orașului Chișinău.

Activitățile și prezentările transmise în format online au ca scop de a informa locuitorii orașului despre istoria și cultura Chișinăului.

Printre acestea se va regăsi prezentarea de la Piatra de temelie a orașului, vernisarea unei expoziții de fotografie, recital online de proză și poezie, excursii din troleibuz, discuții online despre istorie și cultură etc.

Potrivit datelor din cronici, denumirea de Chișinău a fost menționată pentru prima dată într-un hrisov întocmit pe 17 iulie 1436, la Vaslui. Documentul era o Carte Domnească de Întăritură,  prin care, domnii Țării Moldovei, Ilie și Ștefan au dat și i-au întărit lui Oancea Logofăt pentru credincioasă slujbă, mai multe sate de pe Răut, Ichel și Bâc, dintre care făceau parte și Procopinți, Macicăuți și Cozarăuți.

Un fragment din Cartea Domnească face referire la stabilirea hotarelor de moșie: „… și la Bâc, de cealaltă parte, pe valea ce cade în dreptul Cheșenăului lui Acbaș, la izvorul unde este Seliștea Tătărească în dreptul păduricii.”

Ziua Orașului Chișinău (Hramul/ 14 octombrie) este o sărbătoare religioasă cunoscută și sărbătorită de către chișinăuieni, însă aceasta este diferită de Ziua Întemeierii orașului Chișinău care, la fel, are o importanță deosebită pentru istoria capitalei Republicii Moldova și care trebuie celebrată cu mare interes.

Citește și: Astăzi se împlinesc 584 de ani de la prima atestare documentară a Chișinăului

Total
0
Shares
 
Total
0
Share