Angajații MAI monitorizează și asigură respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului

În legătură cu decizia CNESP de a prelungi starea de urgență în sănătate publică până la data de 15 aprilie, Ministerul Afacerilor Interne și instituțiile subordonate MAI vin cu o serie de acțiuni de prevenire și combatere a răspândirii virusului COVID-19.

Polițiștii, carabinierii, polițiștii de frontieră, pe lângă activitatea de bază pe care o au, monitorizează în continuare respectarea măsurilor impuse prin deciziile CNESP, realizând acțiuni de prevenire prin informare și verificare, în comun cu alte autorități responsabile.

În acest sens, în perioada 17 – 18 februarie 2021 au fost verificați 755 de agenți economici, 272 unități de transport public, toate lăcașele de cult și locurile publice, informând cetățenii despre riscurile la care se expun în momentul în care admit nerespectarea măsurilor de protecție. Totodată, peste 3 mii de persoane aflate în regim de autoizolare au fost monitorizate și verificate la domiciliu.

Astfel, au fost constatate 83 de contravenții, conform art. 761 CC (nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice) și respectiv, 83 de persoane fizice au fost sancționate. Conform aceluiași articol, angajații Inspectoratului General al Poliției de Frontieră au documentat 11 contravenții cu privire la încălcări ale cetățenilor care au traversat frontierele de stat. În total, fiind constatate 94 de contravenții.

CNESP a instituit măsuri suplimentare de restricție pentru a preveni răspândirea virusului Sars-Cov-2. Acestea prevăd următoarele:

– activitatea centrelor comerciale a fost sistată în zilele de week-end;

– a fost restricționat regimul de lucru al piețelor comerciale, care vor fi deschise doar în zilele de marți, joi și sâmbătă, cu excepția piețelor agricole;

– a fost redus numărul admis de participanți la evenimentele festive în unitățile de alimentație publică, de la 50 de persoane la cel mult 20 de invitați;

– a fost interzisă în continuare activitatea cinematografelor, a cluburilor de noapte și discotecilor;

– este limitat și numărul de pasageri în transportul feroviar și rutier în trafic municipal, raional și interraional, la 50% din capacitatea de îmbarcare;

– agenții economici care activează în spații închise sunt obligați să asigure aflarea concomitentă în interior a consumatorilor, în baza normativului 1 vizitator/4m2 de suprafață comercială liberă, suprafața disponibilă fără echipamente comerciale.

Nu în ultimul rând, cetățenii sunt obligați să poarte masca de protecție și să respecte toate recomandările autorităților, să nu încalce regimul de autoizolare dacă au avut contact cu persoane infectate, să apeleze la numărul 112 dacă au nevoie de ajutorul medicilor, polițiștilor sau salvatorilor și să se informeze doar din surse oficiale.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share