ATENȚIE // Datele din registrul pasagerilor în domeniul transportului aerian vor fi utilizate inclusiv de Europol

În Republica Moldova vor fi utilizate datele din registrul cu numele pasagerilor în domeniul transportului aerian. Proiectul de lege care presupune acest lucru a fost examinat astăzi de Comisia parlamentară securitate națională, apărare și ordine publică.

Astfel, datele din registrul cu numele pasagerilor vor putea fi transmise ulterior autorităților competente din țară și din alte state, precum și la Europol.

Potrivit autorilor, acest lucru va contribui la realizarea măsurilor de asigurare a securității, prin detectarea persoanelor afiliate grupărilor și formațiunilor teroriste, celor suspectate de comiterea unor acțiuni teroriste sau a călătorilor care prezintă riscuri la adresa securității naționale.

Mai exact, colectarea și utilizarea datelor din registrul pasagerilor va permite identificarea persoanelor care prezintă anumite riscuri înainte de a ajunge la punctul de trecere a frontierei de stat, iar autoritățile competente vor putea lua o decizie despre măsurile suplimentare care trebuie aplicate înainte de sosirea acestora.

Astfel, datele despre călători vor fi transmise de la transportatorii aerieni către Unitatea de Informații privind Pasagerii prin intermediului unui ghișeu unic, iar Inspectoratul General al Poliției de Frontieră va putea colecta aceste date.

Totodată, datele vor putea fi transmise către alte state și organizații internaționale, inclusiv Europol, conform prevederilor legale și în temeiul tratatelor internaționale la care este parte Republica Moldova.

Total
0
Shares
Total
0
Share