Politică

Austria, aflată în situație politică similară cu Republica Moldova, a anunțat alegeri anticipate

Pinterest LinkedIn Tumblr

Preşedintele austriac a recomandat duminică organizarea de alegeri anticipate la inceputul lunii septembrie, declarând că vrea să restabileasca încrederea în Guvern după înregistrarea video care a condus la demisia vicecancelarului Strache, relatează Reuters.

Este foarte important ca austriecii să aibă şansa unui nou început de reconstruire a încrederii în Guvernul lor, a spus preşedintele Alexander van der Bellen într-o declaraţie de la reşedinţa sa de la Palatul Hofburg din Viena.

„Acest nou început ar trebui să aibă loc rapid, la fel de repede cât permit prevederile Constituţiei federale, aşa că pledez pentru alegeri … în septembrie, dacă este posibil la începutul lunii septembrie”, a spus preşedintele, transmite mediafax.ro

Van der Bellen şi cancelarul Sebastian Kurz au declarat sâmbătă într-o conferinţă de presă comună, că stabilitatea este o prioritate pentru ei în lunile următoare.

Kurz a repetat că vede alegerile anticipate drept singura modalitate de a rezolva criza. „Noile alegeri sunt o necesitate, nu o dorinţă”, a spus el.

Vicecancelarul austriac Heinz-Christian Strache, liderul Partidului Libertăţii, şi-a anunţat sâmbătă demisia din funcţie după apariţia unei înregistrări compromiţătoare publicate în mass-media germană, în care acesta oferea contracte guvernamentale în schimbul susţinerii politice.

Înregistrarea video, filmată în secret înainte de alegerile din 2017, îl arată pe vicecancelarul austriac vorbind cu o femeie care pretinde a fi un investitor din Rusia.

Strache a descris videoclipul ca o „asasinare politică cu ţintă”, insistând că singura infracţiune care a avut loc a fost înregistrarea ilegală a unei petreceri private.

loading...

Comments are closed.