Externe

BLACK FRIDAY 2017: Istoria mai puţin cunoscută a nebuniei din Vinerea Neagră

Pinterest LinkedIn Tumblr

 Această zi este considerată, de cei mai mulţi dintre noi, ca fiind începutul perioadei de cumpărături asociată sărbătorilor de iarnă.

BLACK FRIDAY 2017. Black Friday nu este, însă, o sărbătoare propriu-zisă, chiar dacă se celebrează, în fiecare an, în vinerea de după Ziua Recunoştinţei.

BLACK FRIDAY 2017. Termenul „Black Friday” a apărut în anii ’60, desemnând ziua de debut a cumpărăturilor pentru celebrarea sărbătorilor de iarnă. Adjectivul „black” (negru) se referă la magazine, care treceau în această perioadă de la „roşu” la „negru”, în organizarea contabilă, efectuată manual. În acest proces, contabilii marcau cu cerneală roşie pierderile pe care le aveau magazinele, iar cu negru profiturile înregistrate.

Istoria denumirii are la bază termenul „black” (negru), termen ce a marcat mai multe perioade din Statele Unite precum criza din 1869, atunci când bursa a căzut datorită economiştilor Jay Gould şi James Fisk, cei care, prin înşelăciune, au reuşit să acapareze toată piaţa de aur din State, dar şi marea criza din 1932.

O altă poveste poate fi legată de faptul că, de obicei, mai multi muncitori „se dădeau bolnavi” a doua zi după Ziua Recunoştinţei, iar fabricile şi uzinele rămâneau în vinerea de după sărbătoare fără forţă de muncă.

BLACK FRIDAY 2017. Debutul cumpărăturilor pentru iarnă a fost marcat prin acestă zi încă din anul 1924, când a avut loc parada pentru Ziua Recunoştinţei, organizată de lanţul de magazine Macy’s, în vinerea de după Thanksgiving.
loading...

Comments are closed.