Investigații

CAZUL PROIMOBIL // DOC: De la ce au început perchezițiile și cine este agentul imobiliar implicat, dar și despre comunicatul eronat al PCCOCS

Pinterest LinkedIn Tumblr

La data de 18 octombrie 2019, sub conducerea procurorilor PCCOCS, oamenii legii, de comun cu ofițerii Inspectoratului Național de Investigații al IGP al MAI, au descins cu un număr de 13 percheziții la o companie imobiliară din Chișinău, la domiciliile și în automobilele membrilor grupului criminal organizat, în temeiul bănuielii rezonabile că ar fi comis abuz de serviciu și evaziune fiscală, anunța PCCOCS la mijlocul lunii octombrie curent.

Potrivit procurorilor, în cadrul perchezițiilor, au fost ridicate mijloace bănești, documente, telefoane, înscrisuri și suporturi electronice.

Prin același comunicat de presă, procuratura mai informa, precum că pe faptele grupului criminal a ar fi fost făcute denunțuri și au fost depuse plângeri, iar urmărirea penală a fost pornită de către procurorii PCCOCS la data de 15 octombrie 2019, în rezultatul investigațiilor efectuate de ofițerii de investigație ai MAI, informațiilor apărute în mass-media, denunțurilor scrise de actuali și foști angajați ai unei companii care activează în domeniul imobiliar, dar și în urma plângerilor depuse de un număr de persoane, care au avut relații comerciale cu compania imobiliară.

Suplimentar la cele comunicate, oamenii legii au menționat că, în perioada anilor 2018 – 2019, grupul criminal ar fi organizat o schemă ilegală, prin care a prejudiciat bugetul de stat și persoane fizice. Schema criminală consta în achitarea salariului în plic angajaților, tăinuirea de contabilitatea întreprinderii a tuturor tranzacțiilor efectuate în domeniul imobiliar și utilizarea mijloacelor bănești primite de la persoane fizice în calitate de arvună în alte scopuri decât cele prevăzute în contract, ceea ce le-a adus prejudicii ultimilor.

Cum a fost în realitate?

Deși în comunicatul de presă au prezentat totul la plural, materialele cauzei penale relevă o altă situație de fapt.

Astfel, potrivit ordonanței privind formarea grupului de urmărire penală din 17 octombrie 2019, cauza penală nr.2019670214 din 15.10.2019, document obținut de redacția noastră, dosarul penal a fost intentat ca urmare a unei ”bănuieli rezonabile” privind abuzul de serviciu, și anume în situația cetățeanului O.A., angajat al Ministerului Afacerilor Interne, care la 01 august 2019 ar fi plătit o arvună unui agent imobiliar angajat la compania ”Pro Imobil Company” S.R.L., entitate deținută în realitate de Vlad Musteață în proporție de 50%.
O.A. plătit arvuna pentru a procura un apartament pe str. Albișoara din Chișinău, iar banii i-a dat agentului în stradă și a semnat acordul de arvună ”pe genunchi”.

Conform ordonanței din 17 octombrie 2019, agentul imobiliar ar fi utilizat banii pentru interesele personale și nu a restituit mijloacele bănești cetățeanului O.A., a.n. 1982, născut la nordul țării.

Eugeniu Bordos
Eugeniu Bordos, procuror PCCOCS

Reieșind din presupusa complexitate a cauzei penal și necesității efectuării în cadrul urmăririi penale a unui volum mare de activități procedurale, urmărind obiectivul asigurării unei urmăriri penale mai operative, complete și obiective, s-ar fi impus completarea grupului de urmărire penală format din procurori, ofițeri de investigație și ofițeri de urmărire penală din cadrul PCCOCS, DGUP al IGP MAI și INI al IGP MAI, în total 51 de persoane, dintre care 8 procurori, 6 ofițeri de urmărire penală din cadrul PCCOCS, 11 ofițeri din cadrul Inspectoratelor de Poliție din capitală, 23 de ofițeri din cadrul INI și 3 ofițeri de investigație din cadrul PCCOCS. Conducerea grupului a fost încredințată procurorului Eugeniu Bordos din cadrul PCCOCS.

Așadar, cu exces de zel, 51 de persoane au fost antrenate întru efectuarea unor percheziții în privința arvunei de 1000€, care nici nu a ajuns la compania percheziționată și care, conform ordonanței, a fost cheltuită de către agentul imobiliar pentru interesele proprii. Mai mult decât atât, procurorii au depășit limitele scopului fixat în cadrul urmării penale, iar în timpul perchezițiilor și-au permis să ridice mai multe documente irelevante cauzei, precum și au percheziționat ilegal mai multe persoane și bunurile acestora, inclusiv a fost percheziționat absolut ilegal domiciliul unui avocat stagiar, dar și autoturismul unei persoane care nu are vreo legătură cu ”Pro Imobil Company” S.R.L. și care se afla în sediul de pe str. Armenească 28 în calitate de administrator al unei alte entități juridice. Nu în ultimul rând, procurorii au scotocit și au ridicat toate suporturile cu memorie, inclusiv un stick pe care erau arhivate mai multe contracte încheiate la indicația sau cu coordonarea lui Musteață.

Cine este agentul imobiliar din spatele scandalului?

Potrivit surselor din cadrul PCCOCS, dar și din alte izvoare de informația, agentul imobiliar angajat la compania lui Musteață este Volovei X., în prezent agent imobiliar în cadrul companiei imobiliare pe care o dezvoltă împreună cu soția sa.

Anume Volovei X. ar fi luat arvuna de 1000€ de la angajatul MAI în luna august curent, bani pe care i-ar fi cheltuit pentru sine, menționează procurorii.

Conform informațiilor de pe rețelele de socializare, Volovei a activat în calitate de agent imobiliar în echipa lui Vlad Musteață cel puțin până la data de 22 octombrie 2019, fiind activ în echipă chiar și în ziua când au avut loc perchezițiile.

În acest context, nu este exclusă vreo comandă în privința perchezițiilor efectuate la fostul sediu al ”Pro Imobil”, acolo unde la situația din 18 octombrie 2019 activa deja compania imobiliară a fostului partener de afaceri al lui Musteață, iar pe această adresă este înregistrată încă și adresa juridică a ”Pro Imobil Company” S.R.L., deținută de Musteață în proporție de 50%, el fiind beneficiarul efectiv a acestei cotă-parte.

Potrivit unor surse, Musteață ar fi informat agenții imobiliari ai companiei sale ”Pro Imobil Grup” S.R.L., precum că în scurt timp se vor întoarce în fostul sediu, iar ex-partenerul de afaceri va fi scos din edificiu.

Percheziții declarate ilegale

Prin deciziile 11r-521/19 ți 11r-533/19 din 25.11.2019, judecătorii Curții de Apel Chișinău au casat încheierea judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana din 17 octombrie 2019, emisă de judecătorul Cheptea Cristina, și a pronunțat noi hotărâri prin care a fost respins ca neîntemeiat demersul procurorului Bordos Eugeniu din cadrul PCCOCS privind autorizarea efectuării percheziției domiciliului avocatului stagiar C.G., precum și a percheziției automobilului cetățeanului P.A. Deciziile în aceste două cauze sunt definitive și irevocabile.

Potrivit declarațiilor cetățenilor C.G. și P.A. de după ședința de judecată din 25 noiembrie curent, aceștia se vor adresa în instanța de judecată și vor solicita condamnarea Statului pentru acțiunile ilegale săvârșite de către cei 51 de membri ai grupului de urmărire penală.

 

Despre comunicatul eronat al PCCOCS

Pentru a-și motiva descinderile în forță, procurorii au indicat în comunicatul de presă, precum că au intervenit și au efectuat lucrarea penală în privința unui dosar privind abuzul de serviciu, evaziune fiscale, și salarizarea cu plicul, acțiuni săvârșite de către un grup criminal organizat. La fel, au mai indicat, precum că a fost intentată o cauză penală la cererea mai multor persoane, dar și ca urmare a plângerilor din cadrul companiei supuse perchezițiilor.

Însă, așa cum s-a menționat și mai sus, unicul temei inclus în documentația din dosarul penal este ”abuzul de serviciu”, infracțiune prevăzută la art.335 Cod penal al Republicii Moldova, iar la bază a stat situația unui angajat al MAI.

Mai mult, procurorii ar fi dus în eroare presa și opinia publică, ne-informând că au acționat în privința unei situații civile în care a fost implicat un colaborator al Ministerului Afacerilor Interne, acesta din urmă considerându-se prejudiciat de 1000€ de către agentul imobiliar al ”Pro Imobil Company” S.R.L.

Care a fost scopul intervenției procurorilor și ofițerilor în chestiunea civilă menționată, de ce a fost emis un comunicat eronat, precum și de la cine a venit comanda, analizăm în continuare și vom reveni cu noi detalii.

loading...

Comments are closed.