Chişinăul este primul oraș din regiunea Europei care a aderat la „Making Cities Resilient 2030”. Ce reprezintă această performanță

„Cu mândrie menţionez că municipiul Chişinău este primul oraș din regiunea Europei care a aderat la „Making Cities Resilient 2030” şi va face tot posibilul pentru a servi drept exemplu și altor orașe interesate de promovarea rezilienței și durabilității”. Cel puțin asta spune primarul general Ion Ceban, după ce astăzi a participat online la evenimentul regional „Making Cities Resilient 2030”, organizat de către Biroul regional UNDRR pentru Europa împreună cu ICLEI Europa, unde a fost lansată inițiativa “Making Cities Resilient 2030” (MCR2030) în Europa și Asia Centrală.

Ceban spune că orașul Chișinău a realizat evaluări ale rezistenței la dezastre pentru a informa mai bine despre punctele forte și provocările sale în fața riscului la dezastre, inclusiv, riscul de pandemie, cum ar fi COVID-19.

„Inițiativa MCR2030 reprezintă o platformă care facilitează învățarea de la egal la egal între orașe, pentru a spori rezilienţa la nivel local. În acest context, 23 de orașe din Europa și Asia Centrală, s-au angajat ca membri ai inițiativei lansate în ianuarie 2021.

Este esențial ca autoritățile locale să aibă capacitatea de a dezvolta strategii, planuri și abilități practice pentru a le pune în aplicare atunci când se produce un dezastru”, a declarat Ceban.

Primarul spune că pentru Chișinău este esențial să-și îmbunătățească reziliența pentru a deveni un loc sigur pentru locuitorii săi.

Printre obiectivele Chișinăului în cadrul Making Cities Resilient 2030 sunt infrastructură mai inteligentă și mai flexibilă, îmbunătățirea condițiilor de utilizare a infrastructurii la nivelul întregului oraș, eforturi coordonate de investiții în reziliență, regândirea și prioritizarea investițiilor în următorul deceniu, pentru a actualiza infrastructura critică, planificare rezistentă la schimbările climatice dar și scanare constantă a riscurilor viitoare și acțiuni de punere în aplicare pentru a preveni noi riscuri și pentru a reduce riscurile existente pentru dezvoltare.

Ceban spune că prin calitatea de membru al MCR 2030, cred că orașul Chișinău va putea primi sprijin și asistență.

„Niciun oraș nu poate face față singur șocurilor și dezastrelor. Este important să avem posibilitatea de a învăța și de a observa cum se pregătesc alte orașe. Avem nevoie și putem crea o cultură responsabilă a siguranței pentru toată lumea și peste tot în comunitățile noastre”, a conchis acesta.

Total
0
Shares
Total
0
Share