Constantin Mihalachi: Unde este logica dragi guvernanți?! De ce vă luați de hibride când toată lumea le promovează?

Hybrid

Începând cu anul următor pe teritoriul Uniunii Europene intră în vigoare o lege simplă! Nivelul mediu de emisii de dioxid de carbon (CO2) pentru întreaga gamă de modele a fiecărei mărci de automobile nu va trebui să treacă de 95 g/km! Această cifră corespunde unui consum de combustibil de 4.1 l/100 km pentru modelele cu motoare pe benzină și 3.6 l/100 km pentru diesel-uri.

Se face asta pentru că 12% din cantitatea de emisii de CO2 aruncate anual în aer pe teritoriul Uniunii Europene le revine automobilelor! Dar poate vă întrebați ce se va întâmpla dacă media de emisii de CO2 pentru întreaga gamă de modele va trece de 95 g/km? În acest caz vin amenzile. Sunt foarte mari și se aplică pentru fiecare exemplar care întrece această limită.

Și ultima ce vreau să vă spun despre acest regulament este că el a fost implementat începând cu anul 2009 la nivelul comunității europene, după care în 2015 s-a impus norma de 130 g/km și respectiv 95 g/km din 1 ianuarie 2020.

Ce vor să facă autoritățile din Moldova de la 1 ianuarie 2020? 

Uite aici vine partea tristă a lucrurilor. În goana de a acumula cât mai mulți bani la buget, proaspătul Guvern tehnocrat a venit cu două soluții:

Eu mă voi referi foarte repede la prevederile din punctul doi ce se doresc a fi votate. Potrivit documentului aprobat de Guvern și care a fost votat deja în prima lectură de un număr suficient de deputați, mașinile cu sisteme de propulsie mild hybrid, hybrid sau plug-in hybrid se vor tarifa în felul următor la plata accizului de import:

  • Plug-in Hybrid – cota accizului se micșorează cu 50% față de prețul normal
  • Hybrid – cota accizului se micșorează cu 25% (anterior la importul acestor automobile se aplica o reducere de 50%!)
  • Mild Hybrid – se achită tariful obișnuit

Cu alte cuvinte, în anul 2019, când majoritatea țărilor europene stimulează înregistrările de automobile cât mai eficiente, Guvernul Republicii Moldova înaintează spre vot în Parlament un proiect de lege ce practic va stimula importul automobilelor diesel din Europa, majoritatea cu o vârstă cuprinsă între 7 și 10 ani! Contrar tendințelor și logicii, noi îi descurajăm pe cei care și-au propus din 2020 înainte să procure o mașină hibridă!

Dar haideți să vedem câte automobile aproximativ cad sub această prevedere. Din datele pe care le avem pentru anul 2018, în jur de 3.400 de automobile hibride au fost importate în țară. Voi simula un mic calcul în baza acestei cifre.

O Toyota Prius, care este și cel mai popular model hibrid importat în țară, are în prezent un cost de vămuire de 21.940 de lei sau 1.140 euro. Din anul următor, vămuirea se va ridica la 32.910 lei sau 1.710 euro pentru același model. Astfel, statul își propune să adune la buget minim 40.000.000 de lei suplimentar față de ceea ce a acumulat în 2018 pentru acest tip de automobile, însă această cifră ar putea fi un pic mai mare din moment ce s-au importat automobile hibride cu motoare pe benzină sau diesel mai mari de volumul de 1.8 litri pe care îl are motorul cu combustie al unui Prius.

În același timp Guvernul lasă în pace automobilele care poluează mult mai mult mediul înconjurător, astfel chiar stimulând importul lor din Europa. Acum eu stau și mă gândesc la următorul lucru: potrivit statisticii de importuri auto pentru același an 2018, doar în categoria de vârstă de la 7 la 10 ani s-au importat 13.000 de automobile!

Indiscutabil că în această cifră se includ și automobile hibride. Dar să mergem mai departe cu simulările și să zicem că au fost nu 13.000, dar fie 10.000 de automobile. Întrebarea mea este, de ce nu se ridică la aceste automobile vămuirea cu măcar 200 de euro ca să se ajungă la aceeași cifră de 40 de milioane de lei?

Doar anume aceste automobile poluează cel mai mult printre cele noi venite în țară?!

Și acesta este doar un segment care poate fi reglementat! Mai există și alte categorii de vârstă! La fel și cu mașinile noi – care poluează mai mult, proprietarul acesteia să achite! Dar cei care își doresc tehnologii eficiente și de obicei achită o sumă nu mică de bani pentru un automobil nou hibrid, trebuie stimulați măcar cu atât!

Ba voi merge și mai departe! De ce nu se implementează o tarifare în baza normei de poluare și direct a emisiilor de CO2 pe care le produc automobilele? Asta se poate face la trecerea Reviziei Tehnice foarte ușor. Și în acest caz crescând taxele pentru această categorie de automobile, vom fi echitabili cu adevărat, după principiul – Cine poluează mai mult, plătește mai mult! 

Mă întreb uneori dacă cineva din Guvern cunoaște ce industrie specializată în scoaterea filtrelor de particule și a EGR-urilor avem în Moldova? Pentru cei care nu înțeleg despre ce vorbesc, într-o exprimare mai simplă asta înseamnă îndepărtarea unor filtre costisitoare ce nu se doresc a fi înlocuite sau a unui sistem ce permite recircularea gazelor de eșapament cu scop de micșorare a emisiilor! Prin urmare, asistăm la o transformare a automobilelor cu norme de poluare Euro 3, 4 sau 5 în Euro ZERO!

În Europa această practică este interzisă prin lege, dar aici acasă, zeci de companii câștigă bani buni pe asemenea acestor servicii făcute chiar sub nasul autorităților, care niciodată nu s-au gândit să reglementeze și acest aspect!

Și iată așa revin la titlul acestei postări – unde este logica dragi guvernanți? Voi vă dați seama ce faceți? Din ce văd eu, cam nu prea… Și v-am adresat aceste întrebări pentru că am o fiică pe care vreau să o cresc sănătoasă aici, în țară! Dar voi se pare că sunteţi nepăsători atât faţă de copiii străini, cât și de cei care vă așteaptă în fiecare seară acasă, „aranjând” în continuare toate condițiile pentru ca să respirăm un aer cât mai poluat!

Autor: Constantin Mihalachi

Total
0
Shares
 
Total
0
Share