Coronavirus: Oamenii de știință lucreaza la realizarea unui vaccin

Un grup internaţional de oameni de ştiinţă speră să dezvolte un potenţial vaccin împotriva noului coronavirus din China în termen de 16 săptămâni, după care ar urma o etapă de studii clinice cu o durată de două până la patru luni, informează site-ul cotidianului The Independent, citat de Ziarul Național.

„Este un calendar extrem de ambiţios – într-adevăr, ar fi fără precedent în domeniul dezvoltării vaccinurilor”, a declarat dr. Richard Hatchett, directorul general al Coaliţiei pentru inovaţii în domeniul pregătirii pentru epidemii (CEPI), un grup public-privat internaţional care se ocupă cu dezvoltarea de noi vaccinuri, creat în 2017 ca răspuns la epidemia de Ebola din Africa de Vest.

„Răspândirea rapidă la nivel global şi caracteristicile epidemiologice unice ale virusului sunt o sursă de preocupare profundă”, a afirmat liderul CEPI.

„Speranţa noastră este că, împreună cu partenerii noştri, putem obţine un vaccin de test, de la secvenţierea genelor agentului patogen până la testarea clinică, în 16 săptămâni. Cea mai timpurie etapă a studiilor clinice, pentru a stabili siguranţa vaccinurilor de test, ar dura aproximativ două până la patru luni”, a afirmat dr. Richard Hatchett.

Guvernul Marii Britanii a anunţat recent că va finanţa cu 20 de milioane de lire sterline eforturile de dezvoltare a unui vaccin împotriva coronavirusului, potrivit Mediafax.

La rândul său, Matt Hancock, ministrul britanic al Sănătăţii a afirmat că cele 20 de milioane de lire sterline “vor ajuta capacităţile noastre de dezvoltare a vaccinurilor să continue să dezvolte noi metode de apărare împotriva bolilor emergente, inclusiv coronavirus”.

Hancock a subliniat că „vaccinurile sunt cea mai bună apărare a noastră împotriva unei mulţimi de boli mortale, inclusiv coronavirus”.

OMS colaborează cu Google pentru a contracara difuzarea de informații false despre virusul din China

Organizaţia Mondială a Sănătăţii colaborează cu Google pentru a se asigura că oamenii primesc în primul rând informaţiile OMS atunci când caută online informaţii despre noul virus gripal din China, informează agenţia Associated Press.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a declarat luni că şi platforme de socializare online precum Twitter, Facebook, Tencent şi TikTok au luat măsuri pentru limitarea transmiterii de informaţii false şi zvonuri despre virusul şi epidemia din oraşul chinez Wuhan.

„În acest scop, am colaborat cu Google pentru a ne asigura că oamenii care caută informaţii despre coronavirus văd în primul rând datele oferite de OMS”, a precizat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

De la izbucnirea epidemiei, în spaţiul online au circulat o serie de informaţii false. Printre acestea figurează teorii ale conspiraţiei conform cărora virusul ar fi fost creat în laborator sau faptul că ar fi fost fabricate deja vaccinuri; de asemenea, au fost difuzate cifre exagerate despre numărul morţilor sau al îmbolnăvirilor.

Citește și: Coronavirus, mod de răspândire a unui virus informatic

Total
0
Shares
Total
0
Share