Creditarea nebancară: Se lucrează pentru un cadru legal îmbunătățit

Într-un comunicat de presă de astăzi, 5 februarie, Parlamentul Republicii Moldova anunță despre modificarea cadrului legal ce reglementeaza activitatea Organizațiilor de Creditare Nebancară.

Un șir de amendamente poartă caracter tehnic. Totodată, mai multe acte normative vor suporta modificări conceptuale, inclusiv la solicitarea FMI și Delegației UE în Moldova. Acestea au drept scop diminuarea riscului de supraîmpovărare a populației și practicilor abuzive în procesul de creditare.

În special, se propune limitarea costurilor totale ale creditului nebancar sau leasingului financiar în mărimea care să nu depășească valoarea debursată conform contractului respectiv.

Pentru împrumuturile în valoare de până la 50 de mii de lei, acordate persoanelor fizice, se propune interzicerea schimbărilor clauzelor contractuale care conduc la mărirea obligației pecuniare inițiale ale debitorului.

De asemenea, urmează a fi interzisă încheierea oricăror alte acte juridice cu același consumator care ar avea efectul creșterii obligației pecuniare, până la rambursarea creditului nebancar curent și expirarea unui termen de cel puțin 10 zile lucrătoare de la această acțiune. Astfel, se încearcă limitarea dreptului Organizațiilor de Creditare Nebancară de a renegocia în dezavantajul clientului condițiile contractuale care duc la o supraplată continuă.

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) urmează să reglementeze creditarea responsabilă, inclusiv prin prisma capacității financiare a clientului și a raportului datoriei la veniturile acestuia.

Se propune și introducerea asupra OCN a unor sancțiuni pecuniare ”eficiente, proporționale și cu caracter de descurajare”. Codul Contravențional al Republicii Moldova urmează a fi completat cu un articol separat dedicat OCN. Totodată, acestea vor fi obligate să raporteze la cel puțin un birou al istoriilor de credit.

Proiectul de lege privind modificarea unor acte legislative urmează a fi examinat de comisiile permanente ale Parlamentului și adoptat în plenul forului legislativ. Comisia agricultură și industrie alimentară și-a dat avizul pozitiv pentru proiect, în cadrul ședinței de astăzi.

Citește și: Când vor fi DEMIȘI din funcție primii miniștri din Guvernul Chicu? Anunțul făcut de Igor Dodon

Total
0
Shares
Total
0
Share