Externe

Declarația neașteptată a șefului CIA: „Câteva sute de ruși au fost uciși”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Directorul CIA, Mike Pompeo, a provocat stupoare cu o declarație făcută joi în timpul audierii sale în Comisia pentru Relații Externe a Senatului SUA.

Digi24 scrie că Mike Pompeo, candidatul propus pentru postul de șef al diplomației americane, a declarat că forțele americane au ucis „câteva sute de ruși” într-o intervenție din Siria din luna februarie a acestui an, un atac care rămâne încă învăluit în mister, relatează Radio Europa Liberă.

„În Siria, în urmă cu multe săptămâni, rușii și-au găsit nașul. Câteva sute de ruși au fost uciși”, a declarat directorul CIA în fața Senatului american.

Mike Pompeo nu a oferit însă alte amănunte.

Presa scrie că este posibil ca oficialul american să fi făcut indirect referire la o ofensivă masivă – atât la nivelul solului, cât și o operațiune aeriană – care a fost lansat pe 7 februarie împotriva unei coloane de luptători în provincia estică siriană Deir al-Zor.

Dacă va fi confirmat în funcţie, Mike Pompeo îl va înlocui pe Rex Tillerson.

Pe durata audierii, Pompeo a mai făcut referire la munca diplomatică la care a asistat de ambele părţi în timp ce activa ca ofiţer în prima linie a Războiului Rece. „Ştiu că unii dintre dumneavoastră au citit o poveste cum că sunt un uliu, sunt un dur”, a afirmat el în timpul audierii de confirmare. „Nu există nimeni decât cineva care a servit în uniformă care să înţeleagă (mai bine) valoarea diplomaţiei, precum şi teroarea şi tragedia războiului”, a arătat el.

Mike Pompeo a avut cuvinte dure pentru Rusia, declarând comisiei senatoriale că actualele relaţii tensionate sunt „cauzate de comportamentul rău al Rusiei”.

Directorul CIA a mai amintit că strategia de securitate naţională a preşedintelui Trump „a identificat Rusia drept un pericol pentru ţara noastră”, viitorul secretar de stat subliniind că eforturile diplomatice cu Moscova trebuie să continue, dar că anii de „politică lipsită de fermitate” faţă de această agresiune au luat sfârşit.

loading...

Comments are closed.