Deputații din Blocul “Victorie” vor depune o plângere la Procuratură împotriva tuturor celor care execută ordinele ilegale ale guvernării PAS și îi împiedică să intre în sala de ședințe plenare.

Deputații Blocului politic “Victorie” vor depune o plângere la Procuratură în care vor solicita inițierea unui dosar penal împotriva reprezentanților Serviciului Protecție și Pază de Stat, dar și a altor persoane, pentru îndeplinirea ordinelor ilegale ale guvernării PAS și împiedicarea deputaților să participe la ședințele plenare, fără vreun temei juridic. Se întâmplă după ce aleșii poporului din partea blocului “Victorie” au încercat ore în șir să între în sala de ședințe a Legislativului, însă angajații SPPS nu le-au penis. Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că reprezentanții blocului au depus o cerere preliminară de apel împotriva deciziei speakerului Igor Grosu din 13 iunie de a le interzice să participe la cinci sesiuni plenare. Astfel, efectul acestei decizii ilegale a deputaților ar trebui să fie suspendat automat pe durata examinării recursului, ceea ce înseamnă că deputații aveau dreptul legal de a intra în sala de ședințe.

“Jos Grosu!”, “Jos PAS!”, “Sunteți un regim criminal!”, – scandau deputații blocului “Victoria” la ușile încuiate, în spatele cărora se ascundeau rușinos colegii lor.

”Am explicat SPPS că, în cazul în care decizia președintelui este contestată, aceasta este suspendată pe toată perioada examinării cererii de revizuire. Astfel, noi avem tot dreptul să participăm și să intrăm în sala de ședințe. Reprezentanții SPPS ne-au interzis, încălcând legea.  Noi ne-am adresat la serviciul 112, la care am solicitat ca aceste acte ilegale să fie fixate. Asistăm la o infracțiune clasică a depășirii atribuțiilor de serviciu. Noi ne rezervăm dreptul să acționăm mai departe și să cerem Procuraturii inițierea unui dosar penal în privința celor care ne-au îngrădit accesul la ședință. Ulterior vom merge în instanță, oricât ar dura acest proces. Orice încălcare care va fi fixată  va fi folosită împotriva celor care au încălcat Legea, indiferent că e vorba de președintele Parlamentului sau un alt angajat”, a spus Bolea.

Deputata Marina Tauber a chemat poliția în parlament, explicând că ea și colegii săi parlamentari nu au fost lăsați să intre în ședința organului legislativ al țării, în ciuda faptului că decizia președintelui a fost contestată. Deși deputații din blocul ”Victorie” le-au cerut gardienilor să-i lase pe polițiști să intre în clădire, se pare că Legislativul este terra incognita nu doar pentru opoziția moldovenească, ci și pentru forțele de ordine – poliția a refuzat să intre.

”Ce lege încălcați intrând în parlament? Eu, ca deputat, am dreptul să vă fac să intrați în parlament! Și ce faceți dacă legea este încălcată acolo, în Parlament? Încălcarea are loc acolo – în clădirea Parlamentului. Voi, ca poliție, ar trebui să investigați încălcarea la fața locului. Oare în parlament, organ care ar trebui să fie un simbol al democrației și al statului de drept, este interzis să-ți exprimi poziția, să lupți pentru interesele poporului?! Sau pasiștii se tem atât de mult să audă adevărul? Presiunii constante asupra echipei noastre, inclusiv cazurilor penale fabricate, i s-a adăugat acum o încercare nerușinată de a ne priva de posibilitatea de a vorbi în sală, de a vota și de a dezbate legi”, a spus secretarul executiv al Blocului politic ”Victorie”.

Deputatul Denis Ulanov le-a reamintit agenților de securitate că încalcă legea prin faptul că nu îi lasă pe parlamentari să intre în sală.

“Vă temeți de neexecutarea ordinului, dar acest ordin nu are forță juridică! Acest ordin a fost contestat și nu mai are forță juridică! Consultați un avocat! Guvernarea se schimbă, dar voi veți răspunde pentru aceste încălcări grosolane ale legii. Executarea unui ordin ilegal este complicitate!”, a spus el.

Deputatul grupului parlamentar ”Victorie”, Irina Lozovan a spus că în parlament, toate măștile regimului Sandu au fost din nou scoase, iar legile și Codul Penal nu sunt pentru ei decît niște vorbe deșarte.

Paza nu ne-a lăsat pe mine și pe colegii mei din grupul de deputați „Victorie” să intrăm în ședință, trântindu-ne ușa direct în față. Aceasta este o încălcare flagrantă a legii atît din partea lui Grosu, cât și din partea securității clădirii Parlamentului. Decizia Președintelui de a ne exclude din 5 ședințe a fost contestată. Dar oricât am vorbit despre asta, totul a fost ignorat. Nici măcar poliția chemată la fața locului nu a reușit să oprească fărădelegea totală. Polițiștii au strâns din umeri, zicând că nu au dreptul să intre în clădirea Parlamentului”, a declarat Lozovan.

Deputatul Alexandru Nesterovschi a menționat că în ultimul an, PAS a exercitat o presiune fără precedent asupra opoziției.

”Perchezițiile, urmăririle penale și interdicțiile sunt toate menite să intimideze nu doar forțele de opoziție, ci și toți cetățenii Republicii Moldova. Incidentul de astăzi, când deputații blocului ”Victorie” au fost din nou împiedicați să intre în sesiunea parlamentară, este un exemplu flagrant de anarhie și arbitrar. Astfel de metode antidemocratice sunt inacceptabile într-o societate civilizată. Astfel de acțiuni ale PAS nu fac decât să accentueze teama și agonia acestora înaintea viitoarelor alegeri”, a spus el.

Situația este agravată de faptul că deputatul Alexandru Suhodolschi nu a fost lăsat să intre liber și liniștit în sala de ședințe, deși nu se afla pe lista de deputați întocmită de Grosu.

„Polițiștii, se pare, se tem să se pună cu regimul și să-și urmeze atribuțiile directe. Astăzi, polițiștii sunt gata să încalce legea și să pretindă că sunt oameni care nu știu despre asta. În același mod, dar cu un vector de acțiune diametral opus, poliția a acționat ieri împotriva lui Alexei Lungu, colegul nostru din blocul “Victorie”.

Inventând din mers indicații inexistente, cei zece polițiști au sărit asupra lui Lungu și l-au dus la inspectorat. Acesta a fost rănit și chiar a avut nevoie de îngrijiri medicale”, a menționat alesul poporului.
Președintele Igor Grosu a intrat în sală, însoțit de gardieni, de teama opoziției.
”Ușa a fost deschisă pentru el. Gardienii au îndepărtat rigid deputații blocului “Victoria” de la ușă, lăsându-l pe Grosu să treacă. Salvați-vă piticul, împingeți oamenii!”, a declarat Marina Tauber.

Și liderul Blocului ”Victorie”, Ilan Șor, a reacționat la ilegalitățile fără precedent care au avut loc în clădirea Parlamentului.

“Parlamentul Republicii Moldova a devenit un focar al anarhiei. Deputații blocului au fost nevoiți să cheme poliția pentru a stabili cât timp va fi încălcată legea. Dar polițiștilor le-a fost chiar frică să intre în clădirea parlamentului, darămite să se ocupe de problemă. Sandu și PAS fac tot posibilul să ne închidă gura, astfel încât vocea noastră să nu fie auzită. Dar noi nu intenționăm să renunțăm și vom spune adevărul despre acest guvern criminal cu o vigoare sporită, inclusiv de la tribuna Parlamentului. Președintele Grosu s-a infiltrat laș în sala de ședințe – nu a avut curajul să vorbească cu opoziția și cu presa”, a spus Ilan Șor.

Reamintim că, la mijlocul lunii iunie, grupul parlamentar “Victorie” a inițiat procedura de demitere a președintelui Parlamentului Igor Grosu, care în doar 3 ani, a reușit să păteze și să umilească nu numai instituția parlamentului, ci și toți cetățenii care și-au delegat proporțional reprezentanții în organul legislativ. El încalcă toate principiile statului de drept și ale democrației.

Total
0
Shares
Total
0
Share