Despre cinism și jumătățile de măsură operate de Maia Sandu

După ședința de azi a Consiliului Suprem de Securitate, ieșită în fața presei, președintele Maia Sandu a operat cu mai multe jumătăți de măsură sau chiar falsuri grosolane în raport cu (in)activitatea Procuraturii Generale privind investigarea cazurilor de corupție mare și tragerea la răspundere a persoanelor vinovate.

Trecând peste faptul că șefa statului a operat cu sintagme generaliste precum „așa cum cunosc cetățenii” sau „toată lumea își dorește respectarea strictă a legii”, Maia Sandu a spus că „avem mai multe situații când personaje responsabile de abuzuri majore, personaje implicate în ilegalități, în acte de corupție mare, au părăsit Republica Moldova, sunt în căutare internațională și vedem lipsă de progrese din partea organelor statului Republica Moldova, în special din partea Procuraturii, pentru readucerea lor și pentru sancționarea sau tragerea la răspundere a acestor oameni”.

Deși a sunat drept o scuză, Sandu a spus că primul episod de acest gen s-a întâmplat în anul 2019, atunci când a fost dat jos regimul lui Plahotniuc. „Pentru că atunci Procuratura era capturată, câteva persoane din „gruparea Plahotniuc” au reușit să fugă imediat și aici este vorba despre Plahotniuc, Iaralov, Șor, Constantin Botnari. După aceasta, anumite persoane din această grupare au continuat să rămână pe teritoriul Republicii Moldova, dar au plecat de curând, și aici mă refer la Andronachi și Cavcaliuc”.

Ulterior a vorbit despre plecarea din țară a lui Platon și „noi știm că este o listă lungă de oameni care fac parte dintr-o grupare sau alta, care ar putea să plece din țară în momentul în care nu sunt puse interdicții de către Procuratură”.

Deci, am stabilit că, potrivit Maiei Sandu, primul episod în această axă cronologică a plecărilor din țară a fost plecarea lui Plahotniuc și ultimul, până acum, a lui Platon.

Doar că Maia Sandu a continuat: „Procuratura spune că procedurile sunt de vină și că nu pot aplica măsuri de restricționare a deplasării pentru că Procuratura vrea să respecte procedurile”. „Membrii Consiliului Suprem de Securitate au reiterat că toată lumea își dorește respectarea strictă a legii și discuțiile care au avut loc astăzi la CSS și alte discuții pe care le-am avut pe dosarele de corupție mare, au presupus, în primul rând, respectarea legii. Doar că noi nu înțelegem de ce în cazul unor arestări a oamenilor de afaceri, a profesorilor, de exemplu, procedurile nu încurcă, iar în cazul corupției mari, în cazul acestor dosare de corupție mare și a hoților de bani mari, procedurile încurcă”.

Chiar dacă nu sunt jurist, încerc să-i explic șefei statului, implicit întregului Consiliu Suprem de Securitate că, odată cu venirea în funcție a lui Alexandru Stoianoglo, Procuratura Generală a reexaminat și încetat un șir de dosare pornite pe criterii politice în privința unor oameni de afaceri, pornite în perioada regimului controlat de Plahotniuc.

Mai mult decât atât, iar aici este cel mai mare cinism al Maiei Sandu, Alexandru Stoianoglo și-a cerut scuze personal în fața profesorilor turci expulzați din Moldova în septembrie 2018 de către Serviciul de Informații și Securitate (aflat acum în subordinea Maiei Sandu), și „așa cum cunosc cetățenii”, acest lucru s-a făcut ca un favor din partea fostului președinte de țară pentru cel din banii căruia a fost reparat actualul sediu al Maiei Sandu.

Atunci „procedurile” nu au încurcat pentru că era septembrie 2018, adică cu vreo nouă luni înainte de „primul episod” al plecărilor din țară – Plahotniuc, Iaralov, Șor și Contantin Botnari, când (a se vedea mai sus), cum a recunoscut chiar Maia Sandu, Procuratura era capturată.

Acum însă, „toată lumea își dorește respectarea strictă a legii”, iar procedurile trebuie respectate cu strictețe!

Autor: Maxim Pulber, jurnalist

Total
0
Shares
Total
0
Share