Alte știri

(doc) Moldova nu dispune de echipamente ce pot determina conținutul de substanțe cancerigene degajate în atmosferă la arderea deșeurilor

Pinterest LinkedIn Tumblr

Astăzi, în cadrul ședinței Guvernului, prim-ministrul Maia Sandu, pentru nu mai știm a câta oară, a acuzat portalul nostru de știri, că am face fake-news. De data aceasta, șefului Executivului nu i-a plăcut articolul scris de noi astăzi, cu privire la intenția ei de a-l promova pe Dorin Recean, la conducerea Serviciului Vamal.

Deși Maia Sandu anunță public că suntem o sursă falsă, ministerele subordonate acesteia ne oferă răspunsuri foarte politicoase și depline. Un astfel de răspuns am primit astăzi de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și a Mediului, din partea Agenției de Mediu, cu privire la solicitarea noastră de a ne comunica dacă Republica Moldova dispune sau nu de dispozitive care pot măsura nivelul de furan, dioxină, precum și alte substanțe toxice în urma arderii guoiului.

În documentul primit astăzi prin poștă, Agenția de Mediu ne-a anunțat că a examinat adresarea noastră privind posibilitățile de determinare a conținutului de furan, dioxină ți alte substanțe toxice și ne-a comunicat că Laboratorul de referință de mediu din cadrul Agenției de Mediu NU dispune de echipament și materiale necesare ce ar permite efectuarea analizelor pentru determinarea conținutului de furan, dioxină și alte substanțe toxice, emise în atmosferă la arderea diferitor substanțe.

Totuși, aceștia și-au exprimat regretul și ne-au oferit asigurări că vor depune efort în lărgirea spectrului de parametri analizați și dezvoltarea capacităților laboratorului în viitorul apropiat.

Furanul și dioxinele sunt substanțe cancerigene, obținute prin incinerarea deșeurilor, acestea se acumulează în aer și în sol. Pe măsură ce cantitatea lor crește, aceastea devin nocive pentru sănătatea umană.

Deci, Guvernul Sandu, susținut de către majoritatea parlamentară, propune o lege privind incinerarea deșeurilor, fără ca Agenția de Mediu să dispună de echipamentul necesar pentru a măsura nivelul de substanțe toxice în aer și sol. Cu alte cuvinte, Republica Moldova și cetățenii acesteia, sunt supuși unui risc de îmbolnăvire a bolilor cancerogene. De menționat că în momentul în care deputatul democrat Violeta Ivanov a bătut alarma, spunând că această lege este una periculoasă, câteva zeci de organizații nonguvernamentale i-au sărit în cap, cerându-i demisia.

Mai multe voci spun că de lobarea legii cu privire la deșeuri, s-a ocupat personal Igor Dodon. Un lucru care ar putea confirma indirect acest lucru, este afacerea deschisă de fratele său, Alexandru Dodon și fiul procurorului general al Rusiei, Igor Ceaika.

Potrivit rbc.ru, fratele mai mic al lui Igor Dodon, Alexandru Dodon, a devenit co-proprietarul a 10% din acțiunile unei companii responsabile de colectarea și prelucrarea deșeurilor. Aici, Igor Chaika deține 40 la sută din acțiuni, iar celelalte 50% aparțin unui partener de-al său. Igor Chaika a confirmat pentru RBC că Alexandru Dodon a investit și în această companie, refuzând însă să dezvaluie mai multe detalii despre tranzacție.

Această companie se dezvoltă rapid pe fundalul legii cu privire la deșeuri, care a început în anul 2019 în Federația Rusă. Coincidență sau nu, dar și Guvernul Republicii Moldova cu câteva zile în urmă a anunțat ”marea reformă a deșeurilor.

Despre gravitatea acestei reforme anunțate de Guvernul Sandu, a vorbit Ion Harghel în ultima sa emisiune Radar Politic.

STOP "Fabricilor de Cancer!"

Episodul 05: Guvernarea legalizează "Fabricile de Cancer"!Un subiect extrem de important, care vizează direct sănătatea fiecărui cetățean al Republicii Moldova a trecut aproape neobservat. Deputații și-au întrerupt recent vacanța pentru a legaliza așa-numitele fabrici de cancer. Adică, uzinelor din țara noastră li s-a acordat dreptul ca să ardă deșeurile. Analizând exemplul României, următorul pas va consta în legalizarea importului de deșeuri și arderea lor pe teritoriul țării noastre, ceea ce va transforma Republica Moldova în "Groapa de Gunoi a Europei".La arderea deșeurilor, în atmosferă sunt emise furanii și dioxine, substanțe toxice care cauzează cancer precum și alte boli. 📣Dacă îți pasă de sănătatea ta și a celor din jur, distribuie acest video și cere Președintelui să NU promulge această lege▶ Abonează-te și la canalul meu de YouTube – https://www.youtube.com/c/radarpolitic

Опубликовано Radar Politic Пятница, 30 августа 2019 г.

loading...

Comments are closed.