Alte știri

DOC // Sergiu Sîrbu cere lecții de ”Limba Română” pentru toți rușii și alte minorități din țară

Pinterest LinkedIn Tumblr

De Ziua Internațională a Drepturilor Omului, deputatul Platformei „Pentru Moldova”, Sergiu Sîrbu, a propus un amendament care vine să asigure minorităților naționale posibilitatea de a studia limba de stat a Republicii Moldova, informează Telegraph.md

Deputatul Platformei parlamentare ”Pentru Moldova”, Sergiu Sîrbu, a înregistrat în Parlament un amendament la proiectul de lege nr. 477 din 1 decembrie 2020 cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova, prin care propune ca Guvernul să fie obligat să aloce resurse bugetare pentru finanțarea programelor de studiere gratuită a limbii de stat pentru minoritățile naționale. Amendamentul a fost propus în contextul marcării, la 10 decembrie, a Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, cu scopul de a încuraja tot mai mulți reprezentanți ai minorităților naționale să învețe limba de stat a Republicii Moldova, cel puțin la nivel de comunicare, dar și de a le asigura acest drept.

Statul are obligația de a crea cele mai bune condiții de învățare a limbii române de către reprezentanții minorităților naționale. Eforturile depuse până acum de către autorități sunt salutabile, dar insuficiente. Persoanele care aparțin minorităților naționale afirmă în continuare că nu vorbesc limba de stat, deoarece nu li se oferă posibilitatea să o învețe cum se cuvine. Este știut faptul că protecția și garantarea drepturilor persoanelor care aparțin minorităților, inclusiv dreptul la educație, pot contribui la construirea unui viitor sustenabil pentru țara noastră și vor asigura respectarea principiilor demnității, egalității și nediscriminării. Mai mult, promovarea acestor drepturi va aduce stabilitate, dezvoltare economică și prosperitate nu doar minorităților naționale, ci întregii societăți”, a menționat Sergiu Sîrbu într-o postare pe pagina sa de Facebook.

În același timp, deputatul Platformei ”Pentru Moldova” și-a exprimat speranța că, astfel, subiectul limbii vorbite va fi exclus din arsenalul celor care creează haos şi dezbinare în societate, cu scopul de a obține dividende politice.

loading...

Comments are closed.