Economic

DOC // “STRICT SECRET”. Contracte pe bani publici cu producători din Federația Rusă, ascunse de public

Pinterest LinkedIn Tumblr

Elementele unui scandal înăbușit la “Termoelectrica” după ce un utiliaj cu probleme, importat din Federația Rusă, a fost “recepționat oficial” de către șefii de la întreprinderea de stat. Au fost aceștia impuși să pună semnăturile necesare sau nu, e un fapt ce urmează încă a fi stabilit. Cert este că utilajul rusesc cu pricină a fost acceptat fără a fi testat, ceea ce deja ridică foarte multe semne de întrebare.

Autoritățile statului ascund acest contract aflat în realizare la “Termoelectrica” SA, în care este importat din Rusia utilajul cu probleme. Din păcate, jurnaliștii și presa de la Chișinău, care au criticat pe față contractele întreprinderilor de stat cu producători din Rusia, pentru că s-ar finanța războiul cu acești bani, se prefac că nu observă contractul în desfășurare al “Termoelectrica” S.A. pe care-l are cu compania “Turboenergy Power”, ce a importat în luna august un utilaj produs de Uzina rusească din Celeabinsk – “МеталлЭкспортПром”. Foarte puțină presă a avut curajul să publice această informație, cu atât mai mult că utilajul adus din Rusia mai avea și probleme tehnice serioase (vedeți aici și aici).

Probabil, cineva și ceva le “astupă ochii” jurnaliștilor să vadă doar “ce li se permite” și să spună doar “ce li se cere”, pentru că există interese financiare importante în spatele acestor contracte.

Drept probă suplimentară a relațiilor companiei “Turboenergy Power” SRL сu producători din Federația Rusă vă prezentăm copia unui nou document (vezi atașat). Acesta este semnat de către Aleksandr Aleksandrovici Shleapin, director general al S.A “Kaskad” din Federația Rusă și adresat lui Victor Slivinschi (este indicată semnătura electronică a lui V. Slivinschi), director al сompaniei “Turboenergy Power” SRL.

Copia documentului reprezintă o scrisoare de răspuns pe numele lui Slivinschi, în care compania din Tula, Federația Rusă, prezintă garanții de calitate pentru producția sa, necesară modernizării S.A. “Termoelectrica”. Răspunsul este datat cu 18.07.2022, luna iulie curent, când Rusia era în plină ofensivă în Ucraina.

Se cunoaște despre existența intereselor la nivel înalt pentru ca toate aceste informații și detalii, despre colaborarea “Turboenergy Power” SRL cu producători din Rusia, dar și problemele în realizarea bună a contractelor, să nu apară public. Inclusiv din perspectiva pregătirii terenului pentru această companie moldovenească, pe care o prezintă “românească” și chiar “consorțiu româno-american”, să obțină proiecte de zeci de milioane de euro în complexul termo-energetic din Moldova, bani din care să se împartă și cu anumite persoane importante.

Detalii vor urma.

loading...

Comments are closed.