Dodon: PSRM și ACUM au foarte multe divergențe, dar ambele au promis că vor schimba guvernarea!

Cebotari de la PD, Năstase poate face alianță cu PSRM, Maia Sandu - nu, pas sa blocul acum, partidul democrat plahotniuc, alegeri moldova 2019

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, se arată sceptic față de o eventuală coalizare dintre PSRM, PDM și ACUM pentru formarea unei majorități parlamentare. Șeful statului dă de înțeles, însă, că în ciuda multiplelor divergențe dintre socialiști și membrii blocului ACUM, cele două formațiuni au enunțat un scop comun – schimbarea guvernării, transmite Agora.md. 

Șeful statului spune că așteaptă decizia Curții Constituționale, iar ulterior va chema partidele la consultări. „Aceste două partide de stânga și de dreapta (PSRM și ACUM) au foarte multe divergențe, dar au un lucru comun. Ei ambii au promis că vor schimba guvernarea. Dar asta depinde de ei, dacă le va ajunge minte să se așeze și să discute. Ține de ei, nu de mine. Eu nu voi fi intermediar. Dacă ar fi un pic de logică și mai puțină mândrie și aroganță, ar înțelege că este loc de mișcat lucrurile mai departe. Decizia le aparține lor”, a declarat Dodon.
 
În cazul în care, totuși, nu se va reuși formarea unei majorități parlamentare, președintele Igor Dodon spune că va semna decretul de dizolvare a Parlamentului și va duce țara în alegeri anticipate.
 
„În caz ca aceste partide nu vor găsi limbă comună, anticipatele sunt o soluție mai bună decât ruperea deputaților. Eu personal mă voi opune, eu nu voi numi premierul. […] Eu cred că greu o să se înțeleagă între ei, aceste trei partide. O să fie foarte dificil. Ambițiile sunt prea mari. Să lăsăm, însă, toate scenariile după ce se validează alegerile de Curtea Constituțională. Eu, în calitate de șef al statului, dacă se formează o majoriate, sunt obligat să accept, chiar dacă sunt de acord sau nu. Dacă se începe cu coruperea deputaților eu am dreptul cel puțin moral să nu semnez. Dacă nu este legitim eu pot să nu semnez, ceea ce eu o să fac. O să ajungă la anticipate sau nu, o să vedem”, a mai subliniat Dodon.
 
Menționăm că în urma scrutinului parlamentar din 24 februarie 2019, niciun concurent electoral nu a reușit să obțină majoritatea voturilor alegătorilor. Astfel, în Legislativ au acces patru partide: Partidul Socialiștilor (35 de mandate), Partidul Democrat (30 de mandate), blocul ACUM (26 de mandate) și Partidul Șor (7 mandate).

Rezultate alegeri parlamentare 24 februarie

Democrații au fost primii care au declarat că sunt gata să se așeze la masa de negocieri cu reprezentații bloclui ACUM pentru a face o coaliție proeuropeană, socialiștii au anunțat că așteaptă validarea scrutinului de către Curtea Constituțională, în timp ce reprezentanții PAS au declarat că nu coalizează nici cu PDM și nici cu PSRM, pe de altă parte unii fruntași din Platforma DA susțin că e necesară o coaliție PSRM-ACUM.

 
Raportul de totalizare a alegerilor a fost deja expediat de Comisia Electorală Centrală la Curtea Constituțională. Magistrații de la CC urmează să se întrunească în ședință până la finele acestei săptămâni.
Total
0
Shares
Total
0
Share