Alte știri

După ce veniturile din tutun au scăzut aproape la jumătate, un președinte din Africa anunță că țara sa trece pe cultura de canabis

Pinterest LinkedIn Tumblr

Președintele statului african Malawi, Lazarus Chakwera, a anunțat declinul principalului produs de export al țării sale, tutunul, și îndeamnă la înlocuirea acestuia cu canabisul, care a fost legalizat pentru anumite scopuri anul trecut, scrie Reuters.

Veniturile din tutun ar putea fi mai mici de 200 de milioane de dolari anul acesta, la fel ca în ultimii doi ani, însă cifrele sunt aproape la jumătate față de anii anteriori, când acest produs aducea până la 350 de milioane de dolari economiei.

„Adevărul neplăcut… este că, în timp ce Malawi se bazează de multă vreme pe tutun ca pe cultura care contribuie cel mai mult la Produsul Intern Brut, această încredere este serios amenințată de scăderea cererii la nivel mondial”, a declarat președintele Chakwera miercuri, în cadrul unui discurs în fața națiunii.

„În mod clar, trebuie să ne diversificăm și să cultivăm și alte culturi, cum ar fi canabisul, care a fost legalizat anul trecut pentru uz industrial și medical”, a adăugat el.

Sectorul agricol ar putea contribui la o creștere economică de 3,8% anul acesta și de 5,4% anul viitor, conform prognozelor, a mai spus președintele. Creșterea de anul trecut a fost de doar 1,9%, din cauza pandemiei.

Decenii de educație de sănătate publică au convins treptat oamenii de pe întreg globul că tutunul este periculos, ceea ce a condus la scăderi ale vânzărilor. În același timp, canabisul a început să fie acceptat pentru uz medical.

În februarie 2020, parlamentul din Malawi a votat o lege care legalizează cultivarea și procesarea canabisului pentru uz medical și a fibrelor de cânepă în industrie, dar nu a dezincriminat folosirea acestora pentru uz recreațional.

„L-am însărcinat pe ministrul Agriclturii să înceapă o cercetare serioasă pentru culturi alternative, astfel încât până în 2030 Malawi să nu se mai bazeze pe tutun, cu excepția cazurilor unde există pre-contracte negociate”, a afirmat președintele.

Mai multe țări de pe glob fie legalizează, fie relaxează legile în privința canabisului, inclusv în sudul Africii – Zambia, Lesotho, Zimbabwe.

Sursa: Digi24

loading...

Comments are closed.