Alte știri

EDITORIAL // Asistența financiară, obținută de Republica Moldova din partea UE, nu este meritul Președintelui sau a Parlamentului, spune politologul Cenușă

Pinterest LinkedIn Tumblr

Planul de relansare economică pentru Republica Moldova în valoare de 600 de milioane de euro, aprobat de Comisia Europeană, nu este meritul exclusiv al președintelui Maia Sandu. 

Asistența financiară este acordată datorită reușitei dialogului pe care l-au purtat instituțiile statului cu autoritățile de la Bruxelles și nu este meritul exclusiv al președintelui țării, al Parlamentului dizolvat, ori al Guvernului interimar. Nici Comisia Europeană nu face vreo referire la președintele țării.

Câte lucruri importante trebuie menționate pentru a evita speculațiile în spațiul public. UE va genera asemenea pachete de ajutor și pentru alte țări din regiune, nu doar pentru Moldova. Acest pachet a fost elaborat de UE luând în calcul necesitățile țării, dar în funcție de impactul pandemiei. Asistența data este extrem de importantă atât pentru mersul reformelor, cât și pentru revitalizarea economiei.

Banii europeni sunt oferiți în schimbul reformelor și nu sunt dăruiți niciunui actor politic local. De aceea, acest ajutor nu ar trebui să fie folosit în campania electorală pentru alegerile anticipate.

Nici Președinția, nici Parlamentul dizolvat sau Guvernul interimar, nu are vreun merit particular pentru aceasta asistență a UE, care va fi oferită și altor state. Relația preferențială cu UE are impact valoros pentru Moldova. Totuși, această asistență a UE va depinde de cum se implementează reformele, în particular cele legate de statul de drept.

sursa: Politics.md

loading...

Comments are closed.