Alte știri

EDITORIAL // DEMONSTRAT: Maia Sandu și PAS au FERMĂ de TROLLI

Pinterest LinkedIn Tumblr

Suntem în plină campanie electorală, iar propaganda și manipularea atinge cote alarmante, mai ales pe rețelele de socializare. Facebook, altă dată principal instrument de comunicare, a ajuns să fie în prezent principalul instrument de manipulare a opiniei publice.

Cu siguranță ați auzit de la diverși „experți” că pe Facebook există mulți trolli, adică oameni plătiți de anumite partide, care administrează câteva profile false și comentează în susținerea unui politician și în același timp critică dur oponenții acestuia

. La noi în țară, există chiar și ONG-uri, site-uri de știri, diverși experți autointitulați care primesc sute de mii de euro din occident, pentru a lupta cu fenomenul de trolling politic și fake news. De multe ori când auziți că iată, UE sau Statele Unite oferă Moldovei un grant de 100 mii de euro, să știți că acei bani nu sunt pentru voi, dar pentru organizațiile menționate.

Asemenea organizații sunt Stop Fals, WatchDog sau Ziarul de Gardă. Și aparent, ei luptă cu fake news-ul și trollii, doar că, niciodată până acum nu au scos și probabil nu vor scoate nici un cuvânt despre cea mai mare fermă de trolli din Moldova, trollii Maiei Sandu.

Voi prezenta în continuare doar o mică parte din ferma de trolli ai PAS, raportându-mă la explicațiile date despre trolli de Victor Spînu, care ar fi un expert în acest domeniu, și care coincidență, e și candidat pentru funcția de deputat pe lista PAS.

Reieșind din cele spuse de respectivele personaje, am intrat pe pagina de Facebook a Maiei Sandu, pagina PAS precum și alții de-a lor, și am analizat cine scrie comentariile. La postarea Maiei Sandu despre vizita din Anenii Noi, găsim comentariile unui oarecare Ne Nicu.

Respesctând instrucțiunile lui Spînu, Bolocan și Nata Albot, intrăm la Ne Nicu pe profil și vedem că ar fi din România, are doar două poze și doar 32 de prieteni.

Elena Mardare, fără poză de profil zice că se mândrește cu așa președinte. Profilul e creat în 2020, are o singură poză, puțini prieteni și nici un fel de informații personale.

Stas Milea, un profil din România, are relativ puțini prieteni și nu apare etichetat de nimeni altcineva, comentează la aceeași postare a Maiei Sandu că trebuie de dat viața pentru așa doamnă. Să vedem altă postare, de exemplu cea despre raportul Maiei Sandu la 6 luni de când e președinte.

Vio Vio, un troll decis să-i convingă pe alții să iasă la vot. O singură poză, de unicorn și doar 17 prieteni.

Niofid Stirbu, un troll religios, scrie că se roagă lui Dumnezeu ca PAS să învingă. Ăsta în general e fără poze și doar cu 2 prieteni.

Gabriela Stanescu, la poza de profil un trandafir, în link e scrisă ca fiind Eliza Ricci, a scris un comentariu mai vulgar. Profilul dat n-are prieteni și nimic la informațiile personale.

Vitalie Ciobanu zice că Maia Sandu e președinte cu literă mare și-i critică pe ceilalți politicieni. Vedem că are niște hulubi la poza de profil, nimic la categoria informații, nu apare etichetat în nici o poză.

Athanasios KatsiK Katsikas, moldovean din talpă după nume, a comentat scurt, Maia Sandu și o inimioară, un profil fără nici un fel de informații sau poze.

Eliza Ion zici că-i transgender, pentru că în link-ul profilului e menționat ca fiind Maria Oprea. Acest troll scrie că-I respectă pe toți care o susțin pe Maia Sandu și PAS. E un troll cunoscut pentru mine, deoarece îmi comenta și pe pagina mea de Facebook, Radar Politic. Mă critica pentru că zic adevărul despre Maia Sandu. La alte postări găsim trolli ce au furat pozele altor oameni.

Cristina Spătaru de exemplu, se prezintă ca fiind un troll specializat în economie, zice că a și învățat la ASEM și explică că Maia Sandu nu este vinovată de scumpiri. Doar că această poză o găsim la un profil de pe Vkontakte cu numele Anastasia Polikarpova.

Anatolii Vasilciuc, pretinde că-i din Ucraina, la fel, fără informații personale, poze sau prieteni. În schimb o susține pe Maia Sandu.

Mirela Stanca, fara poze, fara prieteni sau careva informatii, dar in schimb comenteaza activ peste tot unde scrie PAS sau Maia Sandu și desigur, îl critică dur pe Dodon și PSRM. Și eu v-am adus doar câteva exemple, dar sunt sute de astfel de profile false, sute de trolli, care manipulează opinia publică, fac propagandă pentru PAS și Maia Sandu, ca să creeze impresia ce oameni iubiți de popor sunt ăștia din PAS, în special, Maia Sandu. Sute de trolli, care apropo, costă o groază de bani ca să fie întreținuți.

După cum spune Veaceslav Platon, PAS cheltuie lunar între 40 și 100 mii de euro pentru această mare fermă de trolli.

Pentru că spun adevărul despre Maia Sandu și PAS, ferma lor de trolli comentează agresiv și pe pagina mea de Facebook, Radar Politic. Îmi comentează în special trollii care și-au modificat numele, precum Eliza Ion, probabil pentru că în trecut au comentat pentru alte partide, poate chiar același PLDM.

Nina Gudumac de exemplu, care zice că lumea deșteaptă votează cu PAS, vedem că în link-ul profilului e scrisă ca fiind Nona Dumbrava.

Marin Ma, troll fără poze sau prieteni, în link-ul profilului e cu numele Jovanny Antonelly. Andrei Guta, un alt troll cu numele schimbat, în adresa porfilului fiind scris Ion Vascan. Iată astfel profile fake, l-au atacat și pe expertul politic Dionis Cenușă. Acesta a atenționat în repetate rânduri că este atacat de trollii PAS pentru că o critică pe Maia Sandu.

Și mie îmi vine greu să cred că Andrei Bolocan, cu o minte atât de ageră și care de atâtea ori a vorbit despre trolli și fake news, n-a observat până acum cel puțin acești indivizi arătați de mine. Sau poate că Andrei i-a văzut și-i vede, dar nu poate spune nimic despre ei. De independent ce este, nu are voie să vorbească despre ferma de trolli a PAS. Cine știe, faptul că soția sa, Nata Albot, trebuia să fie deputat PAS, dar s-a retras după scandalul legat de droguri, ar explica tăcerea lui Andrei. Cât despre proiectele care papă milioanele UE, gen WatchDog, zice chiar și Renato Usatîi, cel care a mers cu flori ca să o felicite pe Maia Sandu, că fac popagandă pentru PAS.

Cei din PAS repetă insistent că aceste alegeri sunt ultima șansă. Și lucrând la această emisiune, mi-am dat seama de ce. Pentru că finanțatorii PAS au cheltuit deja 4 milioane de lei, partea oficială, iar neoficial, pentru trolli și alte instrumente de propagandă s-au mai cheltuit alte sute de mii de euro. Ultima șansă, pentru că minciuna de foame nu ține, prețurile cresc, mandatul Maiei Sandu trece, iar moldovenii nu văd rezultate din urma ei. Iar când rezultate nu sunt, se apelează la trolli pentru a manipula opinia publică. V-am demonstrat acest lucru.

Autor: Ion Harghel, Radar Politic

loading...

Comments are closed.