Editoriale

EDITORIAL // Independența marcată cu „Parada sărăciei”. 6 MILIOANE pentru PR-ul Maiei Sandu

Pinterest LinkedIn Tumblr

30 de ani de la obținerea independenței Republicii Moldova. 30 de ani de speranțe, iluzii și dezamăgiri. În mod normal, o asemenea zi e motiv de sărbătoare, nu și în cazul nostru, al moldovenilor. Noi doar am marcat această zi. Doar cei de la putere au sărbătorit. Poporul însă a fost pus să stea după gard. Suntem independenți, doar pe hârtie. Iar problema nu e doar în faptul că nu avem control asupra întregului nostru teritoriu național, dar și că suntem datori vânduți instituțiile financiare străine, precum Banca Mondială sau FMI. Independența, pentru mulți moldoveni, este echivalentă cu sărăcia. Și dacă în 2019, când era Premier, dar nu avea toată puterea, Maia Sandu se lăuda că a cheltuit pentru Ziua Independenței aproape 1 milion de lei, accentuând că suma era cu 500 000 de lei mai mica decât cheltuise fosta guvernare, acum, în 2021, pe timp de pandemie, când zice PAS că bani pentru profesori nu sunt, Maia Sandu a organizat în centrul Capitalei o paradă militară. Parada Sărăciei i-am zis eu. Aproximativ 6 milioane de lei a cheltuit guvernarea pentru ca Maia Sandu să se simtă commandant suprem. Zice PAS că 2,5 milioane de lei a costat doar parada militară. Scena, care e precum cea folosită de Plahotniuc, ne-a costat încă 1,6 MILIOANE de lei, iar peste 1,2 MILIOANE de lei s-au dat artiștilor, s-au cheltuit pentru flori și alte momente organizatorice. Felicitări drag popor al celei mai sărace țări din Europa. Au venit vremurile bune!

La 30 de ani de independență, așa și nu știm să punem accent pe lucrurile care contează. De exemplu, cei care au luptat cu arma în mână pentru independența țării, sunt trântiți cu capul de podea de către oamenii care se consideră ca fiind buni. La 30 de ani de independență așa și n-am înțeles că noi, ca stat, nu avem viitor dacă nu investim în educație. Profesorii noștri au salariile de 13 ori mai mici decât profesorii din Germania, de exemplu. Iar Guvernul Maiei Sandu îi obligă ca din sărăcia lor, să-și achite de două ori pe lună pentru teste de COVID. Și nimeni din PAS nu și-a pus întrebarea că poate unii profesori au contraindicații pentru vaccin. Sau că până la urmă, e dreptul fiecăruia de a decide dacă se vaccinează sau nu. Pe Facebook, Maia Sandu s-a lăudat că a mai împrumutat de la FMI 235 de MILIOANE de dolari, bani necesari chipurile pentru combaterea efectelor pandemice. Unde se duc aceste milioane, dacă pentru profesori, ministrul sănătății, Ala Nemerenco, zice că bani nu sunt? În general, a te lăuda că împrumuți bani de la FMI, e precum te-ai lăuda că ți-a intrat hoțul în casă. Acum Maia Sandu îi pune acum pe profesori la cheltuială, dar înainte de a ajunge președinte promitea teste gratuite pentru toți moldovenii. Concluzia? Maia Sandu a mințit, doar ca să fie votată.

În 30 de ani de independență, din Republica Moldova au plecat aproape jumătate din populație. Unii moldoveni nu vor reveni acasă niciodată. În toți acești ani, ei și-au făcut o altă casă, au fost adoptați de o altă țară, care are grijă de ei și de copiii lor. Multe discuții au generat moldovenii de peste hotare, cărora li se zice că ar fi diaspora. Chiar dacă majoritatea din ei au plecat și pleacă cu pașaportul român. Cetățeni ai României, asta sunt oficial cei mai mulți dintre moldovenii noștri de peste hotare. Diaspora e altceva, în DEX este explicat termenul pentru cei ce vor să-l afle. Primii moldoveni au fugit din țară, au mers pe jos sute de km, au mers fiind închiși în diverse TIR-uri, au îndurat multe greutăți. Iar partea tristă este că au uitat din cauza căror politicieni au fugit din propria țară. Ion Sturza de exemplu, pe timpul căruia salariile și pensiile se dădeau în caloși sau rachiu de proastă calitate, astăzi e formator de opinie. Presa, care-și zice independentă, îl promovează pe omul care e vinovat, cel puțin moral, de distrugerea a mii de familii de moldoveni. Dacă eram georgieni, de exemplu, Sturza nu mai călca niciodată în țară. Așa cum nu calcă în Georgia fostul președinte Saakașvili. Poate e timpul să demonstrăm mai multă demnitate? Poate e timpul să demonstrăm atitudine? Poate e timpul pur și simplu să nu mai credem în politicienii mincinoși, falși și ipocriți? E timpul, cred eu, să înțelegem că dacă unii își schimbă culoarea, esența lor rămâne aceeași.

În acești ani de independență a înflorit însă cumătrismul. Și ar trebui să recunoașteți că și voi ați apelat cel puțin o singură dată la cumătru, ca să pună o vorbă unde trebuie. Ăștia care au revenit la putere, au promis că vor lupta însă cu fenomenul cumătrismului. Maia Sandu promitea că în funcții vor ajunge oameni care merită. Dar ce avem? Verișoarele ei, rând pe rând obțin funcții bune cu salarii grase. La fel și verișoarele sau cumătrii altora din PAS. Verișoara Maiei Sandu ce lucrează la Parlament, are un salariu de 27 000 de lei, verișoara de la Guvern are aproape 16 000 de lei. Salarii la care mulți dintre voi doar visează. Dar știți ce crede Maia Sandu? Că verișoarele ei se sacrifică. Dovadă de ipocrizie, nu-i așa? Pentru că dacă rudele lor zic că se sacrifică având salarii iată și de peste 1000 de euro, ce să mai zicem de profesorii, medicii, educatorii și alte categorii de oameni, ce au salarii de o mie două mii de lei?

Este trist ca după 30 de ani suntem nevoiți să constatăm aceste lucruri. Este trist că în toți acești ani nu am reușit să construim o țară. Nu am reușim să fim uniți. Și de vină suntem tot noi. În puținele cazuri în care moldovenii s-au unit, a fost doar atunci când să dea jos pe cineva. Moldovenii s-au unit în anii 90 ca să dea jos comunismul sovietic. Apoi s-au unit să-l dea jos pe Snegur, apoi pe Lucinschi, pe Voronin, pe Plahotniuc, pe Dodon și curând se vor uni din nou, ca să-i dea jos pe cei din PAS. Vremurile astea bune, dar foarte scumpe, n-au cum să țină prea mult. Dar problema este că aproape niciodată, noi ca și popor nu ne-am pus întrebarea firească, dar cine va veni în loc? Dacă știau moldovenii în anii 90 ce-i așteaptă, sunt sigur că nu mai doreau independență. Poate alegeau să rămână în URSS, poate alegeau să se unească cu România, nu știu, dar numai nu alegeau independența. La fel, dacă știau moldovenii ce-i așteaptă după 7 aprilie 2009, nu mai votau pentru partidele alianțelor pentru integrare europeană. Și cine știe, vine ziua când unii vor zice că dacă știau cine-i Maia Sandu, mai bine nu ieșeau la vot, sau votau cu Dodon. Mintea moldoveanului cea de pe urmă? Da. Ar fi bine să însușim deja lecția. Eu sunt Ion Harghel, un copil al independenți, născut aproximativ odată cu țara. Eu iubesc Moldova, respect moldovenii și îmi place să spun adevărul. Ajunge cât ați fost mințiți. La revedere.

Autor: Ion Harghel, Radar Politic

loading...

Comments are closed.