Editoriale

EDITORIAL // Maia Sandu după 100 de zile: A dezbinat societatea, a deschis o poartă, s-a furat un om

Pinterest LinkedIn Tumblr

Dezbină și stăpânește, un principiu după care se conduceau romanii și care le-a permis să formeze unul dintre cele mai mari și durabile imperii din istorie. Un principiu, care după secole, este folosit și de politicienii moldoveni. Doar că, romanii dezbinau alte popoare, pentru a le stăpâni, pe când politicienii noștri dezbină propriul popor, la fel pentru a-l stăpâni. La 30 de ani de la independență, societatea noastră este mai învrăjbită ca oricând. Iar acest lucru reprezintă și cel mai mare eșec al președintelui Maia Sandu după 100 de zile de când se află în fruntea Republicii Moldova. În loc să unifice societatea, Maia Sandu a continuat să o dezbine, împărțind moldovenii în oameni buni și nebuni, în membri și susținători PAS și ceilalți. O tactică periculoasă, care da, aduce dividende politice pe moment, dar care distruge țara. O strategie politică folosită apropo și de naziști și bolșevici, care la fel, spuneau că cine nu este cu ei, este automat împotriva lor. Maia Sandu pe unde a fost, a dezbinat, ea fiind vinovată și de ruperea Blocului ACUM, uitând că fără cei din Platforma DA nu ar fi ajuns niciodată președinte.

La 100 de zile, Maia Sandu a prezentat și un raport de activitate, pe care probabil nu l-ați văzut. Și asta deoarece șeful statului n-a organizat o conferință de presă, cum a făcut de exemplu atunci când ocupa funcția de Prim-ministru, dar s-a limitat la o postare pe Facebook. Pe semne că i-a fost rușine să vorbească în fața jurnaliștilor despre așa-numitele realizări. Cum vă spuneam și în emisiunea trecută, lidera informală a PAS e precum musca de la arat din fabula lui Donici. Donațiile României și prin platforma COVAX, Maia Sandu le-a trecut ca fiind realizări proprii. Președintele a trecut la capitolul reușite și faptul că a trimis 30 de scrisori altor lideri de state și organizații cu rugămintea de a ne da vaccin. O reușită era doar dacă cineva îi răspundea pozitiv Maiei Sandu, însă toți au ignorat-o. Producătorul Pfizer a anunțat că n-are vaccine pentru Moldova, iar Moderna, că ar putea să vândă vaccin țării noastre abia în 2022. Până atunci, vorba aia, faceți ce vreți și rugați-vă la Dumnezeu să nu muriți. Noroc de România, care repet, ar fi donat aceste vaccinuri chiar și dacă era președinte Igor Dodon. Apropo de liderul PSRM, acesta a fost de curând la Moscova și a declarat că și rușii ne donează 180 000 doze de vaccin Sputnik V. Dodon a mai anunțat partea rusă că Moldova este gata să cumpere de la 500 000 la 1 milion doze de vaccin.

Realizări în viziunea Maiei Sandu sunt și plimbările pe care a reușit să le facă peste hotare, dar și discuțiile avute prin Skype cu diverși politicieni și organizații străine. Rezultatul acestor discuții și deplasări fiind zero. Realizare era dacă după discuția cu Angela Merkel de exemplu, despre care zice că-i un prieten bun de-al ei, Moldova primea din partea Germaniei vreo 200 000 doze de vaccin. Cât despre vizita ei de la Kiev, singurul lucru ce a urmat a fost răpirea fostului judecător ucrainean, Nicolae Ceaus, din centrul Chișinăului ziua în amiaza mare. Renumit politolog și blogger de la Kiev, Taras Berezovets, susține că operațiunea a fost pusă la cale chiar în biroul președintelui ucrainean Vladimir Zelenski. Tot Zelenski i-a cerut Maiei Sandu ajutor pe acest subiect. Coincidențe? Nu cred.

Vă mai amintiți ce ne promitea Maia Sandu în campania electorală? Vă spun eu, tot felul de promisiuni care nu țineau de competența unui președinte, cum ar fi salarii și pensii de mii de lei, locuri de muncă plătite ca în Europa, investiții de 2 miliarde de lei în satele din țară și așa mai departe. Ei bine, uitați de toate astea, pentru că acum, ajunsă în fotoliul de președinte, Maia Sandu spune că rezolvarea unor probleme concrete ale oamenilor nu ține de competența ei, recunoscând indirect că în campania electorală ne-a mințit. Ceea ce poate face președintele Maia Sandu, fapt indicat și în raportul său de activitate, este să deschidă și să închidă poarta de la președinție. Iată așa, am votat un președinte care să ne rezolve problemele, dar ne-am ales cu Maia Sandu care a deschis o poartă și se mândrește cu asta.

Din lista ei de 44 de puncte, trecute ca fiind mari realizări, este și numirea pazei personale de corp în calitate de șef adjunct al SPPS. Astfel, fostul bodyguard al lui Vlad Filat moștenit de Maia Sandu, fără concurs fără nimic a fost promovat acum în această funcție. Vasile Popa îi este bodyguard Maiei Sandu încă de prin 2016, chiar dacă în tot acest timp, Maia Sandu a spus o sumedenie de minciuni la acest subiect. Inițial se jura că nu are bodyguard, deoarece nu se teme de popor, ca apoi să ne spună că bodyguardul ei face voluntariat la PAS. Una peste alta, Vasile Popa e director adjunct la SPPS, iar Maia Sandu, care altă dată îl critica pe Plahotniuc că este păzit cu umbrele antiglonț, beneficiază acum de aceleași servicii de pază. Diferența ar fi că paza numeroasă a Maiei Sandu este achitată de popor.

Avem un președinte care dezbină, vorbește mult și irosește banii statului, Maia Sandu cheltuind pe zi, conform deputatului PAS Dumitru Alaiba, 81 mii de lei, ceea ce înseamnă 30 milioane de lei pe an. Un președinte care în fiecare zi numără câte like-uri are pe Facebook și se bucură de comentariile pozitive scrise de trollii PAS. Au trecut doar 100 de zile și frică-mi e, că acest haos generat de Maia Sandu, va dura pe durata întregului său mandat, dacă-l va duce la bun sfârșit. Pentru că într-o bună zi, cum pe Maia Sandu nu o leagă practic nimic de Moldova, ea pur și simplu va pleca de unde a fost adusă, iar noi vom rămâne aici, cu problemele noastre.

Autor: Ion Harghel, radarpolitic.md

loading...

Comments are closed.