Alte știri

EDITORIAL // Minciuni, promisiuni și „compromaturi” cu droguri. Primii 10 concurenți înscriși de CEC

Pinterest LinkedIn Tumblr

La început a fost cuvântul și odată cu el a apărut minciuna. Oamenii mint şi se înșală reciproc. Minciuna este trăsătura cea mai relevantă a răului ce sălășluiește în oameni, ea fiind atât un simptom, cât şi o cauză a răului. Dar culmea este că oamenii se complac să fie mințiți. Zeci de cărți și studii psihologice au demonstrat că aproximativ 80% din oameni vor să fie mințiți. De cele mai multe ori, oamenii nu vor să audă adevărul deoarece nu vor să le fie distruse iluziile. De asta și politicienii mincinoși au succes în Republica Moldova. Bine, unii îmi vor reproșa că politician și mincinos este un pleonasm, cu toate că eu niciodată nu am pus toți oamenii în aceeași oală. Suntem deja în plină campanie electorală, perioadă când se spun cele mai multe minciuni. Unii concurenți electorali ne vor minți că vor lupta cu corupția, alții ne vor minți că vor crește pensiile și salariile, iar unii vor spune minciuni doar ca să-și ascundă trecutul, așa cum s-a întâmplat și în cadrul alegerilor trecute.

Primul în buletinul de vot va fi partidul PACE, condus de Gheorghe Cavcaliuc. Partidul e nou, oamenii din el sunt însă vechi și cunoscuți, Cavcaliuc fiind fost șef adjunct al IGP pe timpul guvernării lui Filat, dar și Plahotniuc. El cu siguranță cunoaște multe, despre mulți, probabil are și probe adunate sau ”compromaturi”, cum le place la moldoveni să spună. Chiar dacă se cheamă PACE, acest partid a intrat deja în război cu partidul lui Usatîi, organizând la Bălți tot felul de proteste, dar și în război cu Platforma DA, celebrul caz cu verde de briliant de la Sângerei. Dar cea mai tare lovitură, Gheorghe Cavcaliuc le-a dat-o celor din PAS, scoțând la iveală că Nata Albot, fost candidat deja pentru funcția de deputat din partea PAS, a fost prinsă cu droguri la Aeroport. Oare ce material compromițătoare are Cavcaliuc despre alți candidați?

Pe locul doi în buletinul de vot va fi Congresul Civic, un partid mai mult fantomă, creat de Mark Tkaciuk și alții plecați din PCRM. Poziția a treia va fi ocupată de blocul electoral al lui Usatîi, despre care v-am vorbit deja că este format din două SRL-uri politice ale primarului de Bălți. Ca să ajungă în Parlament, Usatîi va avea nevoie de cel puțin 7% și nu este clar dacă le va putea acumula. PAS l-ar vrea pe Usatîi în Parlament cu un scor minim, astfel încât să-i asigure Maiei Sandu o majoritate. Însă cei din PAS ar trebui să fie conștienți că Renato Usatîi nu este un politician stabil. Sunt zeci sau chiar sute de exemple deja când Renato Usatîi azi spunea una, mâine spunea și făcea alta. Așa că eu nu știu ce fel de alianță pro-europeană ar ieși cu un astfel de personaj.

Numărul 4 în buletinul de vot va fi Partidul ȘOR. Sociologii spun că acest partid va accede în Parlament. Magazinele sociale, Orhei Land-ul și luminile puse de primarii lui Șor prin satele Moldovei aduc voturi. Pe locul 5 va fi PAS. Ironia sorții posibil face ca partidul Maiei Sandu să fie alături de partidul lui Șor, dacă e să ne amintim de declarațiile precum că Ilan Șor a finanțat mulți oameni din PLDM care astăzi se regăsesc pe lista PAS, inclusiv și Maia Sandu ar fi primit bani în plic proveniți de la Ilan Șor. Desigur, PAS a spus că toate astea sunt minciuni, doar ar fi fost culmea să recunoască. În rest, lista PAS în mare parte e alcătuită din oameni slabi, care în Parlament vor avea rolul de a ridica mâna la indicația șefului. Acest lucru a fost observat și de politologul Dionis Cenușă. Expertul politic fiind dezamăgit de garnitura de deputați propusă de PAS.

Poziția a șasea în buletinele de vot va fi ocupată de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor. Reunificarea echipei în frunte cu Vladimir Voronin, care în 2001 a venit la putere cu tocmai 72 de deputați, a cam dat emoții celor de pe dreapta. Între Voronin și Dodon au existat multe divergențe, dar zic ei, pentru a nu lăsa Moldova pe mâna străinilor, au uitat de toate relele. Iar dacă este să fim obiectivi, echipa aceasta mare în frunte cu Voronin, cu Zinaida Greceanîi și Dodon, a reușit în 2001 să scoată țara din criza economică și socială de atunci. Eu eram mic, dar îmi amintesc cum în 1998, fiind în clasa întâi, făceam des lecțiile la lumina lumânării, deoarece energie electrică era doar câteva ore pe zi sau chiar deloc, iar părinții nu primeau salariile cu lunile. Datoria externă a țării era enormă. La fel, în acea perioadă în țară legea era făcută de ”racheți”. Comuniștii au reușit să întoarcă mult din datoria externă a țării, ”racheții” au fost băgați la închisoare, salariile au început a fi date la timp, iar toate astea, fără împrumuturi de la organizații străine gen FMI sau Banca Mondială.

Pe locul 7 va fi un alt partid fantomă, Mișcarea Profesioniștilor „Speranţa-Надежда”, iar pe 8 Partidul Democrat. Odată cu plecarea lui Plahotniuc din țară se pare că și acest partid va pleca din politică, fiind cotat de sociologi cu doar 1,7%. Poziția a 9-a în buletinele de vot îi va reveni partidului Platforma DA. Sondajele arată că partidul lui Năstase nu mai trece în Parlament, deoarece PAS i-a furat toate voturile. Iar pe 10 va fi Partidul Unității Naționale. Țîcu se arată convins că va putea obține voturile unioniștilor, iar partidul său va accede în Parlament. Și Năstase crede la fel, vom vedea dacă-i vor crede și moldovenii pe data de 11 iulie. Șanse ar avea Platforma DA, dar asta doar dacă vor începe să spună adevărul despre Maia Sandu și PAS. Năstase a avut câteva astfel de tentative, dar ceva sau cineva, l-a oprit.

Vă spuneam că oamenii nu vor să audă adevărul deoarece nu vor să le fie distruse iluziile. O iluzie este și președintele Maia Sandu, care vedem că este departe de agenda reală a cetățenilor, dar totuși se bucură de susținerea unor moldoveni. Maia Sandu însă nu poate uni societatea și nici partidele, în schimb poate să le distrugă, așa cum a distrus Blocul ACUM. PAS este aceeași iluzie, o bulă de săpun care se va sparge într-o zi, cum s-a spart și PLDM. Și da, restul partidelor la fel vând iluzii, la fel spun minciuni, doar că nu atât de dulce și frumos, precum cei din PAS. Vă place sau nu, dar ăsta-i adevărul.

Autor: Ion Harghel, radarpolitic.md

loading...

Comments are closed.