Editoriale

EDITORIAL // Natalia Gavrilița: Casa Părintească NU se declară; Altă verișoară a Maiei Sandu s-a ales cu funcție

Pinterest LinkedIn Tumblr

O nouă săptămână, o altă verișoară a președintelui Maia Sandu s-a ales cu o funcție bună în stat. După ce săptămâna trecută am scos la iveală faptul că Anastasia Taburceanu, fără concurs public, fără niciun fel de proces transparent, a fost numită în calitate de purtător de cuvânt al Guvernului, zilele astea am aflat că o altă verișoară a Maiei Sandu a fost angajată la Parlament. Și nu într-o funcție oricare. Tatiana Batin a devenit șef de cabinet al președintelui Parlamentului, Igor Grosu. Acest lucru poate fi verificat și dacă veți accesa site-ul Parlamentului. Desigur, nu este nimic criminal în asta, pur și simplu, Maia Sandu și PAS acționează în spiritul consacrat moldovenesc și își promovează rudele și cumetrii în funcții, dând uitării propriile promisiuni date cetățenilor. Când nu avea majoritatea ei parlamentară, Maia Sandu spunea că prețurile în țară cresc din cauza că statul este slab, iar statul este slab din cauza că în funcții se promovează neamurile. Acum, văzând că în funcții se promovează doar rudele și membrii partidului PAS, înțelegem de ce prețurile au explodat, și nu doar prețurile la combustibil, dar deja și la produsele alimentare. Hrișca de exemplu, care în 2019 costa până la 19 lei, astăzi costă deja peste 50 de lei.

Dacă nu-și promovează rude în funcții, ăștia din PAS își ascund averile. Iar în pofida faptului că au încercat să-și creeze o imagine de oameni simpli și modești, în PAS există foarte mulți oameni bogați cu milioane de euro în conturi. Pe picior mare și într-o casă de milioane locuiește și noul prim-ministru, Natalia Gavrilița. Casă de milioane care nu se regăsește însă și în declarația de avere și interese. Altfel spus, Gavrilița a mințit acum, dar a mințit în privința locuinței și în anul 2019, atunci când a ajuns ministru al Finanțelor. Și asta probabil din cauza că mai frumos sună la televizor că un om bun locuiește într-un apartament modest de 52 de metri pătrați. Premierul Gavrilița insistă că nu a încălcat legea prin nedeclararea acestui imobil impunător din centrul Chișinăului, deoarece ar aparține părinților ei. Dar Natalia Gavrilița minte din nou, deoarece Legea 133 din 17 iunie 2016 privind declararea averii și a intereselor personale stabilește faptul că funcționarii publici sunt obligați să declare, inclusiv bunurile imobile în care locuiesc, chiar dacă nu au drept de proprietate asupra lor.

Bine, să presupunem că această casă de milioane de lei aparține într-adevăr părinților ei, că a fost construită de tatăl ei. Întrebarea firească este din ce bani a construit domnul Valeriu Catrinescu, tatăl Nataliei Gavrilița, această casă în centrul Chișinăului? Și asta pentru că tatăl premierului a lucrat la Apele Moldovei din anii 90. Chiar și în calitate de vicedirector, salariul dumnealui nici pe departe nu era atât de mare încât să-și permită un astfel de imobil luxos. Și mai curios este că, după ce a ocupat funcția de director al Institutului de Proiectare a Sistemelor de Gospodărire a Apelor „Acvaproiect” al Concernului Republican pentru Gospodărirea Apelor „Apele Moldovei”, tatăl Nataliei Gavrilița a privatizat acest domeniu, trasnformându-l în anul 2014, când PLDM guverna în Moldova, într-un SRL. Aceste detalii sunt importante, iar dacă ar fi investigate, cu siguranță că s-ar scoate la iveală lucruri interesante. Dar chiar și fără investigații, logica e simplă: sau tatăl Nataliei Gavrilița nu este un om prea bun și cât timp a lucrat la stat a furat, cum spun moldovenii, de a reușit să construiască respectiva casă în centrul Chișinăului, sau premierul ceva ne mai ascunde. Cu puțin timp în urmă, Igor Grosu o făcea pe grozavul și spunea că trebuie de verificat nu doar averile funcționarilor, dar și a rudelor lor, pentru că prea des ne trezim cu situații când buneii și părinții lasă copiilor palate și milioane în conturi. Numai că atunci când deja e vizat un om bun, în cazul dat Natalia Gavrilița, domnul Grosu imediat își schimbă retorica.

Din păcate, nu se va întâmpla nimic și nimeni nu va investiga pe bune averea premierului sau a oricărui altuia din PAS. Și asta pentru că acești oameni buni s-au pus pe ceea ce tot ei numeau altă dată, capturarea instituțiilor statului. Astfel, PAS vrea să anuleze legea care prevede alegerea directorului CNA prin concurs public pentru ca să aleagă ei șeful acestei instituții, legea dată fiind deja votată în prima lectură. Iar acum, PAS vrea ca să poată demite din funcție Procurorul General. În fond, vrea să-și subordoneze instituția. Și nu vreau deloc să-l apăr pe Stoianoglo, care apropo a ajuns în fruntea Procuratorii tot datorită PAS. În 2019, Olesea Stamate, ministru al Justiției pe atunci, a venit cu ideea de a alege procurorul general prin concurs public. Deci, tot ei l-au ales pe Alexandr Stoianoglo, iar acum nu le place de el și vor să-l demită. Acest lucru este însă periculos și pune sub semnul întrebării independența acestei instituții. Și cunoscuta jurnalistă de la TV8, Mariana Rață, a scris pe Facebook că nu susține ideea de modificare a legislației pentru ca procurorul general să poată fi demis deoarece asta nu-i o abordare corectă. Probabil din acest motiv, că acționează incorect, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a declarat că nici măcar nu va mai cere avizul Comisiei de la Veneția. Și straniu că pentru PAS această instituție nu mai contează, deoarece în trecut, anume ei spuneau de fiecare dată că este important ca orice modificare a legilor importante să fie avizate de Comisia de la Veneția, inclusiv și despre Legea Procuraturii, declara Maia Sandu, pe atunci prim-ministru.

Mai pe scurt, Casa Părintească nu se declară, iar Comisia de la Veneția nu mai contează. Nu o zic eu, o zic sau demonstrează prin fapte, oamenii buni ai Maiei Sandu. Noi, apropo, ar trebui să analizăm ce verișoare mai are președintele ca să ne dăm seama cui vor reveni următoarele funcții. Sau ce concubine au deputații din PAS, poate și amante. Pentru că vedeți voi, ceea ce până acum era rău, acum e bine, iar schimbarea promisă, se amână. Nu se amână însă și scumpirile, pe zi ce trece prețurile la toate produsele practic se măresc, mai ales prețurile la benzină și motorină. Și zice Guvernatorul Băncii Naționale că prețurile vor crește și mai mult, dacă PAS va majora artificial, adică din împrumuturi externe, pensia până la 2000 de lei. Asta va duce la creșterea inflației, deoarece pensiile și salariile pot fi majorate doar atunci când există creștere economică. Deci dacă aveți posibilitatea, puneți niște bani la ciorap, pentru că vremurile bune abia încep.

Autor: Ion Harghel

loading...

Comments are closed.