Alte știri

EDITORIAL // Platforma DA trebuie să-și asume rolul de OPOZIȚIE extraparlamentară. PAS nu le propune funcții, dar “mere otrăvite”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Platforma DA are șanse mari să redevină partid parlamentar, dar asta înseamnă să-și asume acum rolul de opoziție extraparlamentară. Respectiv, propunerile PAS-ului, dacă astea sunt pe bune și nu simple declarații de la TV, precum că Slusari să-și asume ministerul Agriculturii, trebuie din start refuzate de Platforma DA. PAS nu propune acum funcții celor din PPDA, ci “mere otrăvite”, cum îi place Maiei Sandu să spună.

PAS a obținut totul, poate și mai mult decât se aștepta. Respectiv, când tinzi să învingi, trebuie să ai deja pregătit și un plan cu acțiunile imediat următoare. Trebuie să ai deja pregătită o echipă care să-și asume guvernarea. A cere ajutorul diasporei, sau a foștilor colegi pe care direct și indirect, i-ai distrus, este cel puțin cinic din partea PAS. Doar în această campanie electorală, PAS, prin intermediul partidului lui Ștefan Gligor, dar și a altor experți din societatea civilă, a avut grijă să bată puternic în Platforma DA, în special în Andrei Năstase.

Platforma DA ar putea însă forma un așa-numit “Guvern din Umbră”. Respectiv, să vină cu propuneri legislative, dar din poziția de opoziție extraparlamentară. Gata, istoria comună cu PAS trebuie lăsată în urmă. Nu mai există nici un bloc comun, nici acele elemente care să-i mai unească, gen “pericolul Plahotniuc”. Fiecare cu propriul său destin politic.

În cazul în care Platforma DA va accepta funcții, mașinăria de propagandă a PAS, (așa ceva există, să nu ne mai ascundem după deget) va avea grijă pe viitor, ca în vizorul opiniei publice să fie scoase anume problemele din eventualele domenii de activitate ale PPDA.

Și da, Andrei Năstase cred că ar trebui reales în funcția de președinte al Platformei DA. Într-un an, un an și jumătate, mulți din cei care au votat acum pentru PAS, își vor da seama că Năstase a avut dreptate când spunea despre cum și-au schimbat unii căciulele verzi cu cele galbene, ca de exemplu. Dar și Andrei Năstase trebuie să fie direct și când are ceva de spus despre PAS, să o spună clar, nu cu subînțelesuri. Mai ales că în principiu, Năstase are dreptate. Fără efortul lui din 2015 și retragerea în favoarea Maiei Sandu în 2016, prezentul cum îl cunoașteți astăzi, nu avea să existe. Să dăm totuși Cezarului ce este al Cezarului.

Autor: Ion Harghel

loading...

Comments are closed.