Editoriale

EDITORIAL // Republica Moldova – țara imitațiilor politice cu un președinte mim

Pinterest LinkedIn Tumblr

De aproape 30 de ani, Republica Moldova mimează că este un stat independent. De aproape 30 de ani, moldovenii mimează că-și iubesc cu adevărat țara. De aproape 30 de ani, politicienii acestei țări mimează că-și iubesc poporul, mimează reformele, mimează chiar și luptele politice. Au trecut aproape 30 de ani de când suntem din capul nostru pe acest pământ și e timpul, cred eu, să recunoaștem că suntem țara imitațiilor politice.

În toți acești ani, poporul mioritic dintre Prut și Nistru, creștin ortodox după religie, și-a tot cioplit chipuri de zei politici la care s-a închinat.

Și dacă Dumnezeu a creat omul după chipul și asemănarea Sa, moldovenii au creat idolii politici după chipul și asemănarea lor. Doar priviți un pic în urmă și spuneți ce părere aveți acum despre Lucinschi, Voronin, Lupu, Filat sau Leancă. Acum o să spuneți că sunt niște hoți, bandiți, că s-au îmbogățit de pe spinarea voastră, uitând cum orbește i-ați urmat în anumite perioade de timp. Am fost martor la scene cu oameni care pupau prin 2009 calendarele cu Marian Lupu sau declarații precum că sânge verde curge prin venele unor familii, “orbite” la acea vreme de Vlad Filat.

Acum, noul idol politic al moldovenilor este Maia Sandu. Fiind făcută după chipul și asemănarea poporului, șeful statului este exact așa cum ne descria Domnitorul Dimitre Cantemir, lingușitoare, îngâmfată și plină de trufie. Citiți “Descrierea Moldovei”.

Când Filat cu Recean, sau prin Dorin Recean, a adus-o pe Maia Sandu la ministerul Educației, aceasta a mimat reforma învățământului. De când este politician, dar mai ales șef de stat, Maia Sandu mimează lupta cu corupția și cu sistemul judecătoresc. Or, președintele a promovat la CSS o fostă judecătoare care a pierdut 11 dosare la CEDO și despre care, altă dată, “presa independentă” scria că s-a îmbogățit ilicit sau că l-a favorizat, prin deciziile sale, pe Vlad Plahotniuc. Aceeași presă acum tace, că-s moldoveni și jurnaliștii, tot lingușitori și falși precum spunea Cantemir.

Maia Sandu a mimat lupta cu așa-numitul regim al lui Plahotniuc, dacă tot am amintit de el. Poate ați uitat, dar Maia Sandu l-a votat pe Andrian Candu în calitate de Președinte al Parlamentului, a acceptat să fie votată de deputați transfugi în 2013, dar și de deputați comuniști în 2015, fiind parte a jocurilor politice dintre Plahotniuc și Filat. Acum cică luptă cu traseismul politic, dar în partid are oameni ce sunt campioni la traseism.

Maia Sandu a mimat lupta cu Igor Dodon și PSRM. Poate ați uitat, dar Maia Sandu nu dădea mâna cu Igor Dodon în 2016, semna cu sânge în 2019 că nu va face alianță cu PSRM, ca apoi, Maia Sandu să ajungă Prim-ministru desemnat de Igor Dodon, a votat pentru ca socialista Zinaida Greceanîi să ajungă Președinte al Parlamentului și mulți alți consilieri pe atunci ai liderului socialiștilor în diverse funcții din stat. Nu doar că a acceptat alianța cu Dodon, dar mai și declara că este compatibil cu acesta, beau șampanie împreună.

Maia Sandu a mimat parteneriatul politic cu Andrei Năstase și toți cei din Platforma DA. Ei au înțeles asta, dar abia acum. Pentru că, mintea moldoveanului cea de pe urmă.

Maia Sandu mimează acum lupta cu pandemia, mimează discuțiile politice cu fracțiunile parlamentare și mimează învestirea unui Guvern anticriză. Sau ce trebuie să ai în cap ca să ceri anticipate și lockdown  în același timp?

Anticipate ziceți voi? Maia Sandu și pe astea le mimează, de aproape 4 luni. Pentru că în acest timp putea numi un Prim-ministru pe bune, care să cumpere suficiente doze de vaccin ca să fie imunizată populația, apoi acel Premier demisiona și poftim, astăzi, probabil, se știa data alegerilor anticipate.

Maia Sandu mimează reducerea bugetului de milioane de care se bucură președinția, mimează respecarea angajamentelor electorale.

Maia Sandu mimează transparența decizională. Presa nu are voie să filmeze negocierile ce le organizează, membrii și deputații PAS nu au cunoscut că Igor Grosu va fi desemnat Premier.

Maia Sandu a ales să mimeze totul. Maia Sandu este un președinte mim. Iar acest proces de mimare va dura 4 ani. O să răbdați? Eu nu cred. Dar o să vă amintesc peste 4 ani că am scris acest articol.

Autor: Ion Harghel

loading...

Comments are closed.