EDITORIAL // Ultima bătălie a Maiei Sandu?

Critica CEC-ului de către PAS și solicitarea Maiei Sandu de demitere a lui Dorin Cimil denotă o inconsistență a poziției acestui partid și defectarea accelerată a sistemului de filtre meritocratice pe care PAS îl etalează în public. În dorința de a o ajuta pe Maia Sandu la prezidențiale, PAS își devoalează părțile întunecoase – părtinirea, agresivitatea, intoleranța și miza pe ajutorul necondiționat al Occidentului.

Inconsistența poziției PAS transpare din dublele standarde ale partidului – în consonanță cu ideea luptei cu oligarhia, PAS a promovat anterior o normă care reducea drastic contribuțiile persoanelor fizice și juridice pentru candidați în campania electorală iar acum partidul se revoltă împotrivă legii în cauză și acuză CEC-ul de părtinire. În realitate, PAS își taie craca de sub picioare pentru că nu vrea să admită că își compromite șansele prin promovarea unor legi care îi defavorizează.

În ceea ce privește filtrele meritocratice îngunoiate, partidul și aici se contrazice flagrant. Cimil a fost propus și promovat la conducerea CEC-ului de către PAS. Faptul că el i-a dezamăgit pe cei care l-au înaintat vorbește despre incapacitatea acestei formațiuni de a discuta și relaționa cu propriile cadre. Oamenii promovați de PAS nu sînt deloc Terminatori – ei sînt alcătuiți din humă nu din șuruburi și piulițe. Intrînd în colimatorul instituțional, ei se raliază la principiile de funcționalitate dictate de logica administrativă și nu de sediul central al partidului. PAS acceptă, însă, doar principiile luptei necurmate cu ”statul corupt” și afișează o intoleranță crasă față de metamorfozele unui funcționar în exercițiul funcțiunii.

Acest comportament nestatornic, pe alocuri de-a dreptul isteric, este însă tolerat și tratat cu înțelegere de către occidentali. Senzația este că Vestul i-a oferit un carte blanche Maiei Sandu – fă ce vrei, spune ce vrei, dar cîștigă cu orice preț alegerile. Această atitudine permisivă am urmărit-o anul trecut, pe parcursul celor cinci luni de guvernare a cabinetului Maiei Sandu dar și înainte de 2015, atunci cînd la putere s-a aflat Vlad Filat. Din păcate, Occidentul continuă să acționeze potrivit hatîrurilor țarinei ruse Ecaterina cea Mare, de a le căuta în coarne favoriților și de a le ierta toate păcatele.

În același timp, incoerențele frecvente ale PAS-ului nu vor fi tolerate la nesfîrșit. Chiar și favoriții Ecaterinei intrau la un moment dat în dizgrație. Un partid politic pro-occidental care afișează principialitate dar practică duble standarde devine la un moment dat un partener incomod pentru occidentali. Din această cauză, se vorbește tot mai des că această campanie prezidențială va fi, în caz de înfrîngere, cîntecul de lebădă al Maiei Sandu – un candidat ipocrit poate fi iertat și susținut doar dacă e victorios. Iar Maia Sandu nu dă deocamdată semne că poate să cîștige această campanie.

Și e greu să nu observi în spatele liderei PAS alinierea unor cai nărăvași care nechează și dau din copite avan în speranța că la următoarele alegeri anume ei vor fi cei care vor comanda muzica.

Sursa: Politics.md

Total
0
Shares
Total
0
Share