Alte știri

EDITORIAL VIDEO // Alexandr Stoianoglo: De la Procuror BUN ales prin concurs organizat de PAS, la Procuror suspendat

Pinterest LinkedIn Tumblr

În cei 30 de ani de independență, Republica Moldova a avut 10 Procurori Generali. Dintre aceștia, doar unul, Dumitru Postovan, a avut un mandat deplin de 7 ani, conducând instituția până în anul 1998. Cei care l-au urmat n-au mai apucat să-și ducă mandatele până la final din diverse motive, iar această tradiție nesănătoasă ar putea să o respecte, fără ca să vrea, și Procurorul General suspendat, Alexandr Stoianoglo. Acesta a ajuns în fruntea Procuraturii Generale pe data de 29 noiembrie 2019, în urma unui Concurs public, organizat în premieră pentru țara noastră, de fostul ministru al Justiției, Olesea Stamate. Un concurs fără de cusur, desfășurat într-un mod impecabil, după cum explica într-un interviu, însăși doamna Stamate.

Stoianoglo l-a succedat în funcție pe Eduard Harunjen, cel care a condus instituția în așa-numita perioadă a statului capturat de Plahotniuc. La insistența PAS, din comisia care a selectat candidații ce au fost propuși ulterior CSP-ului, au făcut parte, la fel în premieră, un reprezentant al societății civile, Igor Boțan, dar și expertul internațional în domeniul procuraturii, fost procuror general al Irlandei, James Hamilton. În total, la acel Concurs, s-au înscris tocmai 16 persoane, iar Alexandr Stoianoglo a fost unul din cei mai apreciați candidați. Igor Boțan de exemplu i-a oferit lui Stoianoglo 82 de puncte, pe când lui Ștefan Gligor doar 80. Și expertul internațional, James Hamilton, l-a apreciat mai mult pe Stoianoglo, oferindui 78 de puncte, în timp ce lui Ștefan Gligor doar 65. Și fac această comparație cu Gligor, deoarece dânsul, până a deveni lider de partid, era prezentat ca un expert în domeniu, fiind și un membru activ al societății civile. Cu toate că favoritul PAS era și probabil mai este, Vladislav Gribincea. La CSP însă, Alexandr Stoianoglo a obținut 74.22 de puncte, mai multe decât Gribincea și a fost propus președintelui țării pentru numirea în funcția de șef al Procuraturii Generale, lucru care și s-a întâmplat. În 2019, Igor Boțan, precum inițial Olesea Stamate, a apreciat înalt modul de desfășurare a Concursului, fiind mulțumit de rezultat.

Imediat însă după ce Harunjen și-a dat demisia, l-am avut ca și Procuror General interimar pe Dumitru Robu. Ironia sorții face ca acesta să fie desemnat ca și interimar de doi șefi de stat diferiți, oponenți politici, care au luptat aproape la sânge pentru funcția de președinte, Igor Dodon și Maia Sandu. Atunci însă era o altă realitate politică, iar PAS forma cu Platforma DA blocul ACUM, având în Parlament doar 26 de mandate. Fiind Prim-ministru, Maia Sandu declara că în realitate și-ar dori ca să avem un Procuror General european și dădea asigurări că acest lucru se va întâmpla când PAS va avea 60 de mandate. O altă minciună, deoarece între timp avem o altă configurație politică, iar PAS are tocmai 63 de deputați. E drept și că marea majoritate din ei sunt folosiți pe post de mașinărie de vot, ridicând mâna doar când le cere șeful, în rest jucându-se în tetrist, precum tânărul deputat Eugeniu Sinchevici, sau citind despre tehnica militară rusă, precum Oazu Nantoi. De ce oare șeful informal al PAS, Maia Sandu, nu mai vrea un procuror general European?

În realitate, toată vorbăraia despre procurorul european a fost doar pupulism electoral, precum a fost populism și faza cu evaluarea Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo. Vedeți că PAS și Maia Sandu după ce obțin ce vor, uită de propriile promisiuni. În continuare, multe voci vorbesc că Maia Sandu l-ar dori în calitate de Procuror General pe Vladislav Gribincea, membru al societății civile și cumnat cu actualul ministru al Justiției, Sergiu Litvinenco. Culmea face că anume Gribincea a fost autorul Legii Procuraturii din 2013, despre care ulterior aceeași Maia Sandu zicea că nu e bună, motiv pentru care au venit tot ei cu acest concurs ce l-a făcut pe Stoianoglo Procuror General, fapt care le-a stricat un pic planurile. Igor Boțan declarând recent într-o emisiune că epopeea concursului anulat în 2019 a avut loc exact din acest motiv, că a fost câștigat de altcineva decât se aștepta Maia Sandu.

Surprinzător pentru mine, dar activitatea lui Alexandr Stoianoglo a fost apreciată cam de toată clasa politică și nu doar. Nu existau practic voci serioase care să-l fi criticat pe acesta. Ba mai mult, Stoianoglo raporta frecvent despre dosarul furtului miliardului, declarând în premieră că implicat ar fi și Vlad Plahotniuc, lucru așteptat și care evident era pe placul Maiei Sandu. Experții și chiar oameni din PAS apreciau că show-urile televizate de altă dată cu mascați dispăruseră din practica Procuraturii, iar oamenii de afaceri nu mai organizau conferințe de presă prin care să acuze de presiuni din partea procurorilor. Am avut parte de o relativă liniște, ceea ce ar putea însemna că Stoianoglo nu era angajat în îndeplinirea comenzilor politice. După alegerile parlamentare anticipate care i-au adus Maiei Sandu 63 de deputați, cei din PAS, rând pe rând, au început să promoveze acest populism privind evaluarea procurorilor și judecătorilor. Dar hai să fim corecți, sunt oare în stare deputații care la ședințele Parlamentului se joacă în tetris, să evalueze activitatea cuiva? În acest caz, cum rămâne cu propria lor activitate? Ce facem cu cei care se joacă, în loc să lucreze pentru popor? Cel mai probabil, PAS și Maia Sandu au fost deranjați de declarațiile lui Stoianoglo ce i-au vizat. Vă amintesc cum Procurorul General suspendat, a declarant că la una din ședințele CSS, Maia Sandu i-a cerut acestuia ca să deschidă dosare penale lui Dodon, Greceanîi și Voronin, iar drept dovadă, conform acestuia, fiind stenograma ședinței CSS din 10 august. Maia Sandu desigur că a respins acuzațiile, dar nici stenograma nu a mai fost făcută publică. Apoi au urmat acuzațiile lui Stoianoglo ce l-au vizat pe fostul Ambasadorul al UE de la Chișinău. Însă despre asta s-a cam uitat, precum s-a uitat și de așa-numita evaluare a procurorului general, deputații PAS declarând că acest lucru nu ar mai fi necesar.

Alexandr Stoianoglo se află în prezent în arest la domiciliu, judecătorii refuzând plasarea acestuia în izolatorul de la penitenciarul numărul 13. În cazul în care acesta își va demonstra nevinovăția și și-ar restabili funcția de Procuror General, sunt sigur că și cei din PAS vor reveni la ideea de evaluare a procurorului. Ei îl vor demis cu orice preț. Un alt motiv pentru care PAS și Maia Sandu nu-l vor pe Stoianoglo în fruntea procuraturii ar fi și declarațiile acestuia privind tragerea la răspundere a celor ce au votat hotărârile de Guvern, care au dus la devalizarea sistemului bancar. În martie 2015, Maia Sandu, în calitate de ministru al Educației, a votat la ședința secretă a Guvernului pentru oferirea garanțiilor de stat pentru cele trei bănci falimentate, în valoare de circa 5,3 miliarde de lei. În noiembrie 2014, la o altă ședință a Guvernului, Igor Grosu, în calitate de viceministru, a votat pentru acordarea garanțiilor bancare în valoare de 9,5 miliarde de lei. Concluziile vă aparțin.

Autor: Ion Harghel, Radar Politic

loading...

Comments are closed.