EDITORIAL VIDEO // AUR unește unioniștii. Cine-i dezbină și de ce?

Nu mai există nici un dubiu, pe 11 iulie, în plină pandemie, din cauza unor ambiții personale și interese înguste de partid, în Republica Moldova se vor desfășura alegeri parlamentare anticipate. Campania electorală însă a început de mult, bine, părerea mea este că la noi campania electorală nu se termină niciodată, fiecare politician, forță politică, făcând promisiuni generoase despre un viitor luminos. Unele partide ne promit integrarea în Uniunea Europeană, alte partide ne promit integrarea în Uniunea Euroasiatică sau pur și simplu relații mai bune cu Federația Rusă. Dar există și partide care spun că singura șansă ca noi, moldovenii, să trăim mai bine, este să ne unim cu România. Conform sondajelor, pentru unirea cu România ar vota cel puțin 35% din cetățeni. Cu toate astea, la alegerile parlamentare din 2019, nici o forță politică unionistă nu a acces în Legislativ. Și asta pentru că unioniștii erau dezbinați în zeci de partide ce luptau între ele. Acest lucru este pe cale să se schimbe acum.

Acest nou proiect politic, Alianța pentru Unirea Românilor, în frunte cu un tânăr unionist de doar 26 de ani, Vlad Bilețchi, își propune deci să unifice toate forțele unioniste într-un singur partid. Unirea unioniștilor ar fi firească, deoarece până acum toată lumea făcea haz pe seama acestora, că vor să unească două state, dar nu se pot uni ei între ei, doi politicieni. Dar unirea unioniștilor nu este pe placul altor forțe politice, mai ales cele declarate ca fiind pro-europene, din simplu motiv că împart același bazin electoral. Valeriu Pașa, un comentator politic ce promovează PAS și pe Maia Sandu, a și atacat partidul AUR, declarându-l ca fiind extremist și indezirabil în UE.

De ce Partidului Acțiune și Solidaritate nu-i convine unirea unioniștilor într-un singur partid? E simplu. Pentru că asta înseamnă mai puține voturi pentru PAS. Noi vedem doar cum cei din PAS se tot laudă cu scorul obținut de Maia Sandu la alegerile prezidențiale, făcându-i pe toți votanții automat simpatizanții partidului lor, ceea ce este un fals. Deoarece pentru Maia Sandu au votat inclusiv și mulți unioniști, care la aceste alegeri parlamentare, dacă vor avea o alternativă, vor vota pentru un proiect unionist. Mulți din cei ce își doresc unirea cu România, nu au votat atât pentru Maia Sandu, cât împotriva lui Igor Dodon. Și asta pentru că unioniștii au motive să fie supărați pe Maia Sandu, aceasta declarând de exemplu că România ar dori să înghită Republica Moldova.

În plus, unioniștii mai sunt supărați pe cei din PAS pentru așa-numita Alianță Kozak, când în 2019, călcând în picioare angajamentul semnat în fața cetățenilor, Maia Sandu a bătut palma cu Igor Dodon. Alianța pentru Unirea Românilor consideră mariajul politic al Maiei Sandu cu Dodon ca fiind o trădare de patrie, Bilețchi declarând că partidul lor este singurul care niciodată nu va face alianță cu socialiștii.

Acum PAS este într-o alianță neformală cu Renato Usatîi, dar după alegeri, eu nu exclud că PAS va face alianță cu Voronin și Dodon. Liderul AUR, Vlad Bilețchi, l-a și întrebat pe deputatul Alaiba despre o posibilă alianță cu PSRM sau Usatîi, dar reprezentantul Maiei Sandu s-a ferit să dea un răspuns clar. Iar alții din PAS au declarat că în general partidul lor nu vede nici o problemă în alianțele cu partidele de stânga.

Unioniștii se unesc, AUR se consolidează ca o forță politică de alternativă. La Alianța pentru Unirea Românilor aderând deja partidul condus de Valeriu Munteanu. Bilețchi a declarat că poartă negocieri și cu alte forțe politice, inclusiv cu Partidul Liberal condus de Dorin Chirtoacă. Dar la AUR nu vor adera nici pe departe toți liderii declarați unioniști și asta pentru că mulți dintre ei în realitate fac jocul altor politicieni. Cum explicam mai sus, PAS este principalul partid care nu vrea ca să existe un partid unionist puternic. Maia Sandu și-ar dori să existe unionism cu voie de la ea. La alegerile din 2019, lidera informală a PAS se arăta de exemplu deranjată că pe o circumscripție electorală unde candida cineva de la Blocul ACUM, existau și alți candidați unioniști. De parcă unioniștii ar fi trebuit să candideze numai acolo unde le-ar fi permis Maia Sandu.

Paradoxal pentru unii, dar unul din factorii ce-i unesc acum pe unioniștii este și Blocul electoral al socialiștilor și comuniștilor. Logica fiind simplă, dacă Igor Dodon și Vladimir Voronin pot merge împreună la aceste alegeri parlamentare, cu atât mai mult ar trebui să poată merge împreună și unioniștii. Parlamentul este oglinda societății și trebuie să reprezinte toți cetățenii, inclusiv pe cei cu idei unioniste. Alegerile parlamentare nu sunt turul 2 al alegerilor prezidențiale, când se votează pentru cineva, doar ca să fie împotriva altcuiva. La anticipate, unioniștii au șansa să voteze un partid care să promoveze clar unirea cu România. Unioniștii care au de gând să voteze pentru PAS de exemplu, pe motiv că ar avea mai multe șanse sau alte idei populiste, trebuie să fie conștienți că astfel votează pentru o alianță cu Renato Usatîi sau Igor Dodon. Cât despre moldovenii de peste hotare, să-și amintească că sunt acolo și au un post de lucru bine plătit, au un viitor asigurat, doar datorită pașaportului românesc.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share