Alte știri

EDITORIAL VIDEO // Promisiunile lui Renato Usatîi: Zid la hotar cu România, karaoke și o fermă de vaci

Pinterest LinkedIn Tumblr

Pleacă-ai noștri, vin ai noștri!
E sloganul cunoscut;
Iarăși am votat ca proștii,
Și cu asta ce-am făcut?…

Aceasta e o strofă dintr-o poezie semnată de regretatul Constantin Tănase. Versuri pline de înțelepciune de altfel și care descriu perfect situația politică din Republica Moldova. Pe 11 iulie vor avea loc alegeri parlamentare anticipate, iar unii politicieni tot insistă să ne mintă precum că acest scrutin electoral va curăți Parlamentul și va aduce la putere oameni noi și buni, aproape îngeri. Abia după alegeri se vor convinge mulți că pur și simplu au schimbat un bou pe o belea, sau cum spune un alt proverb, vor scăpa de dracul și vor da pe tatsu. Nu credeți? Haideți să vedem cine este de exemplu Renato Usatîi și cu ce echipă vrea să vină în Parlament. Despre Usatîi noi știm că este un primar călător, mai mult timp se află în vacanțe exotice, decât la lucru, motiv pentru care în orașul Bălți drumurile continuă să fie ca după război. Mai știm că Usatîi a apărut în politica moldovenească în perioada războiului dintre Plahotniuc și Filat. Misiunea lui Usatîi era pe atunci să atace PLDM. A ajuns chiar să toarne o cisternă cu rahat pe scările acestui partid, în timp ce cu Plahotniuc, Usatîi era în relații foarte bune, fostul lider PDM fiind invitat de onoare la aniversările liderului Partidului Nostru. Mai știu și că Renato Usatîi i se adresa cu Nanu lui Vlad Plahotniuc.

Usatîi a fost sau și mai este apropiat nu doar de Plahotniuc, dar și alți foști democrați. Iurie Bolboceanu, un fost deputat PDM, învinuit în anul 2017 de trădare de patrie și condamnat la 14 ani de închisoare, se regăsește acum pe lista blocului electoral al lui Usatîi. Bolboceanu a fost achitat de Judecătoria Chișinău în anul 2020. Acest personaj e în politică încă din anii 90, prima dată ajungând deputat în anul 2001 pe listele Blocului Electoral „Alianţa Braghiş”. În 2005, ajunge din nou în Parlament pe listele Blocului „Moldova Democrată”. Iar deputat pe lista PDM, Iurie Bolboceanu a fost începând cu anul 2010. Acum are șanse să ajungă din nou deputat pe lista lui Usatîi, dar eu mă întreb, asta-i schimbarea clasei politice? Dar pe de altă parte, cine ar putea să-l urmeze pe Usatîi? Nu cred că sunt prea mulți care susțin ideile prostești lansate de acest personaj controversat, precum transformarea Ambasadei SUA într-un karaoke, sau construirea unui zid la frontiera cu România.

În timpul campaniei electorale politicienii își amintesc de popor și încep a colinda satele Moldovei. Așa va face și Renato Usatîi. Sfatul meu, să nu-l întrebați cumva despre legăturile lui cu lumea criminală, pentru că se va enerva și va striga, sau chiar o să vă înjure. Și zic asta, pentru că în cadrul unei emisiuni de la TV8, liderul Partidului Nostru a sărit ca ars atunci când jurnalista Mariana Rață i-a acordat o întrebare similară. În continuare o să vedeți respectiva secvență video din emisiune și o să vă faceți propria concluzie, dar eu cred că o astfel de reacție nu este demnă de un politician care pretinde să fie lider național.
(video renat tv8)

Spuneam la începutul emisiunii că Usatîi visează să ajungă în Parlament încă din anul 2014. La scrutinul electoral de atunci, Usatîi a fost cap de listă al Partidului Patria. Acum însă știți că Usatîi este liderul Partidului Nostru. Deci de facto, Usatîi are două partide, sau defapt, două ștampile de partid, pentru că în realitate sunt doar două SRL-uri politice. Iar partea amuzantă este că la anticipatele din acest an, Usatîi a decis să facă un bloc electoral cu el însuși. Fără prea multă ingeniozitate, Blocul electoral se va numi Renato Usatîi și este format din Partidul Nostru și Partidul fantomă Patria. Usatîi a recurs la acest artificiu politic pentru că până acum nu a reușit să facă din Partidul Nostru un brănd politic. La alegerile locale din 2019, în buletinul de vot era scris Partidul Nostru, iar formațiunea politică a acumulat puțin peste 4%. Pragul electoral la alegerile parlamentare este de 5%. Îmbătat de scorul acumulat la alegerile prezidențiale din 2020, Renato Usatîi a format deci acest bloc politic din propriile sale partide, doar pentru ca în buletinul de vot să fie scris Renato Usatîi, în loc de Partidul Nostru. Acum Usatîi va trebui să acumuleze deja minim 7% ca să treacă pragul electoral. În caz că nu va trece pragul electoral, Usatîi probabil se va face fermier, așa cum a și promis. O idee bună cred eu. Cu siguranță s-ar descurca mai bine cu vacile dintr-o fermă decât se descurcă în politică.

În 2014, Usatîi era folosit de Plahotniuc în lupta sa cu Filat. În 2021, Usatîi este folosit deja de Maia Sandu în lupta ei cu Igor Dodon. Presa despre care Usatîi a spus la TV8 că este finanțată de ONG-uri străine și care face propagandă pentru Maia Sandu, în această campanie electorală oricum îl va menaja pe Usatîi, cu scopul ca să-l ajute să ajungă totuși în Parlament. PAS nu va acumula de unul singur 51 de mandate așa că Maia Sandu mizează să facă alianță cu Renato Usatîi. Acest lucru este evident și despre asta vorbesc tot mai mulți lideri de opinie.

Desigur, fiecare cetățean al Republicii Moldova are dreptul să aleagă și să fie ales. Dar să nu credeți că prin aceste alegeri, noi chiar o să schimbăm ceva cu adevărat. Nu sunt politician ca să vă mint cu promisiuni despre viitorul luminos. V-ați convins probabil, cu personaje în politică gen Renato Usatîi, viitorul nostru arată cam sumbru. Dar, ce votăm, aceea avem.

Autor: Ion Harghel, Radar Politic

loading...

Comments are closed.