Editoriale

Editorial VIDEO // Vremuri bune: Funcții pentru rudele Maiei Sandu și pensii pe datorie

Pinterest LinkedIn Tumblr

Dacă vrei să vezi faţa adevărată a unui om, dă-i o funcţie de conducere, dă-i putere. Iar PAS, partidul care deţine puterea absolută acum, îşi arată adevărata faţă. Bine, unii ca mine nu au crezut în intenţiile lor nobile din start şi v-am avertizat unde se va ajunge. Ei bine, propaganda PAS a fost mai puternică, iar foştii peledemişti au revenit la guvernare. Şi zice noua putere că au început vremurile bune. Voi le simţiţi? Eu personal, nu. Vremurile bune le simt însă rudele Maiei Sandu. În pofida faptului că promitea concursuri publice pentru ocuparea oricărei funcţii în stat, chiar şi a celor care conform legii nu necesită concurs, Maia Sandu şi-a pus verişoara, pe Anastasia Taburceanu, în funcţia de purtător de cuvânt al Guvernului. Bine, Taburceanu a spus că decizia ia aparținut în realitate Premierului Natalia Gavriliţă şi că Maia Sandu nu are nimic cu asta. Dar să credem noi în asemenea poveşti? De ce nu a ales Gavriliţă pentru această funcţie pe cineva din diaspora, de exemplu, dacă tot aşa de mult le pasă lor de moldovenii de peste hotare şi vor ca ei să revină acasă? Vă spun eu de ce, pentru că PAS se folosește de diaspora, pentru că diaspora e bună pentru Maia Sandu doar la vot. În rest, sunt rude şi cumătri pentru funcţii şi bani. Iar acest lucru l-a confirmat si Svetlana Spoială, o moldoveancă din diaspora care i-a crezut pe cei din PAS când ziceau că au nevoie de oameni profesioniști în Guvern. Svetlana spune că 12 zile a umblat din urma oamenilor buni ca să fie angajată, dar fără succes, fapt care a dezamăgit-o. În schimb, Corina Musteață, concubina deputatului PAS Eugeniu Sinchevici, a fost angajata la Ministerul de externe fără probleme.

Pentru pensionari, zice PAS-ul, vremurile bune vor începe în luna octombrie, când pensia minimă va fi majorată la 2000 de lei. Cu această promisiune populistă a mers şi Maia Sandu în campania prezidenţială, dar şi partidul la alegerile parlamentare.

În campaniile electorale PAS însă nu explica de unde va lua bani pentru această reformă. Ca să măreşti pensiile şi salariile, trebuie mai întâi să creşti economia. Dar noul Premier, Natalia Gavriliţă, are un alt plan. Ea a ales calea uşoară, banală dar în acelaşi timp foarte periculoasă. Noul Premier zice că va împrumuta bani de la FMI şi UE. Ca şi Maia Sandu, Gavriliţă înlocuieşte cuvintele împrumut şi credit cu asistenţă financiară, ajutor al partenerilor externi şi alţi termeni mai prietenoşi sau de neînţeles pentru o bună parte a societăţii. Dacă ar fi spus simplu, că vom împrumuta statul cu noi milioane de euro, bani care vor fi întorşi de copiii copiilor voştri, pentru a îndeplini rapid o promisiune electorală populistă, PAS ar pierde rapid din imagine. Iar pe lângă pensii pe datorie, eu vă garantez că PAS va majora şi vârsta de pensionare. Şi poate că vor avea unii 2000 de lei pensia, numai că din păcate nu vor mai putea să se bucure de ea.

Şi tot din această toamnă vom plăti mai mult, cu cel puţin 30% pentru factura la gaz. Iar voi ştiţi, dacă se scumpește gazul natural, combustibilul în general, se scumpeşte totul. Iar PAS se pare că nu are nici o soluţie, ci doar explicaţii banale. Dacă până a ajunge la putere, Maia Sandu şi tot partidul ei ne strigau în gura mare că plătim mai mult pentru lumină şi gaz, deoarece sunt scheme şi hoţii ne fură, acum, premierul Gavriliţa spune că aşa-i contextul internaţional şi peste tot se scumpeşte gazul natural, nu doar la noi. Iar ce ţine de energia electrică, chiar m-a amuzat o ştire care ne spune că facturile vor avea design nou, adică vor arăta mai frumos. Eu de exemplu aş fi vrut tarif nou, chiar nu-mi pasă de dizain. Dar, ce ştiu eu. Astea-s vremuri bune, cu scumpiri bune.

Probleme sunt multe, cresc cazurile de infectare cu virusului COVID. Furtuna din săptămânile trecute a distrus recoltele multor agricultori. Preţurile la combustibil în continuare sunt mari. Curând începe noul an școlar şi nu există nici o claritate pentru profesori şi viitorii elevi. Cu toate astea, PAS se ocupă de altceva. Maia Sandu vrea în fond să captureze instituţiile statului. A început deja lupta cu Procuratura Generală, iar în paralel, PAS vrea ca directorul Centrului Naţional Anticorupţie să nu mai fie ales prin concurs public, dar să fie ales de deputaţi, adică de ei. Deci foarte curând CNA va fi condus de omul ales de Maia Sandu. Şi eu vă amintesc cum aceşti oameni buni luptau din opoziţie pentru a depolitiza instituţiile statului şi promiteau concursuri publice pentru ocuparea tuturor funcţiilor, mai ales cele ale domeniilor cheie. În fond, PAS capturează statul, iar noul CNA nu va fi decât o bâtă politică, care va da la bot oricui va cere Maia Sandu, aşa cum se întâmpla pe timpul şefului ei, Vlad Filat.

Ce e mai rău, abia urmează. Pun pariu că nimeni din diaspora nu va reveni acasă, nici acum şi nici pe viitor. Şi nu vreau să supăr pe nimeni, personal am rude şi prieteni stabiliţi peste hotare. Pur şi simplu, greul acestei ţări îl suportă oamenii de pe loc. Facturile mari la gazul natural, le vom plăti noi, cei de acasă. Şi va trebui să ne descurcăm cu salariile noastre moldoveneşti. Tot noi, cei de acasă, vom trebui să întoarcem şi creditele pe care le va lua această guvernare, iar ei au de gând să împrumute mulţi bani, voi explica mai târziu şi de ce. Dar pe scurt, pentru că asta-i misiunea lor. Aşteptări de la noul Guvern nu am, aşa nu voi avea nici dezamăgiri. Dar din ceea ce vedem, transparența, concursurile publice şi meritocraţia au fost date uitării. În funcţii au ajuns până acum rudele celor din PAS şi oamenii care au lăudat-o pe Maia Sandu în alegeri. Vremurile bune abia încept.

Autor: Ion Harghel

loading...

Comments are closed.