Editoriale

EDITORIAL // Vlad Plahotniuc l-a “trăsnit” pe Vlad Filat. Maia Sandu îl “trăsnește” pe Andrei Năstase

Pinterest LinkedIn Tumblr

În Republica Moldova nimic nu se schimbă, totul se transformă. Privind un pic în urmă și analizând evenimentele politice, putem spune că Alianța pentru Democrație și Reforme (ADR) s-a transformat peste ani în Alianța pentru Integrare Europeană (AIE), PCRM și Voronin s-au transformat în PDM și Plahotniuc, Alianța „Pentru o Moldovă Europeană” dintre PLDM și PDM s-a transformat în Blocul ACUM DA PAS. O metamorforză politică curioasă vedem la PAS și Maia Sandu. Și asta pentru că PLDM s-a transformat în PAS, dar Maia Sandu, observă unii comentatori politici, se trasnformă în Vlad Plahotniuc.

Asemănările și trasnformările constau în relațiile dintre actorii politici ai fiecărei etape, dar și metodele folosite în războaiele politice.

Atunci când s-a format Blocul ACUM, în ciuda euforiei ce cuprinsese o parte din societate, eu (autorul editorialului, n.r.) am spus că relația dintre PAS și Platforma DA va evolua exact ca relația dintre PLDM și PDM. Exact asta și s-a întâmplat.

În ciuda aparențelor fizice, pentru că da, societatea noastră încă mai judecă oamenii după cum arată, în Maia Sandu se ascunde o persoană cu ambiții dictatoriale. Ea joacă destul de dur, nu și suficient de abil, dar unele metode par a fi preluate de la fostul lider PDM, Vlad Plahotniuc.

Andrei Năstase s-a format ca lider politic în stradă, precum Vlad Filat. Năstase a organizat zeci de proteste împotriva lui Plahotniuc și promitea închisoare democraților, exact precum Filat a organizat zeci de proteste împotriva lui Voronin și la fel promitea închisoare comuniștilor.

Maia Sandu s-a format ca lider politic profitând de circumstanțele politice create de alții, precum Vlad Plahotniuc. Când Năstase protesta împotriva lui Plahotniuc, Maia Sandu și cei din PAS erau membrii în guvernele agreate de Filat și Plahotniuc. Iar atunci când au apărut circumstanțe politice favorabile, create de Năstase, Maia Sandu și-a format propriul partid și a fost propulsată ca și candidat unic la funcția de președinte. Atunci Platforma DA a cedat în fața Maiei Sandu, precum PLDM a cedat în fața lui Plahotniuc în 2015, când au format cu democrații Alianța „Pentru o Moldovă Europeană”.

După ce Filat a cedat în fața lui Plahotniuc în 2015, acesta a fost “trăsnit”, vorba lui Ghimpu, de fostul lider al PDM. Andrei Năstase după ce a cedat funcția de președinte Maiei Sandu în 2016, la fel a fost “trăsnit” de fosta președinte a PAS. Filat și-a pierdut pe câțiva ani libertatea, dar pentru totdeauna și-a pierdut ratingul politic. Năstase după ce a fost “trăsnit” de Maia Sandu, și-a pierdut ratingul politic, iar trollii PAS fac mișto pe seama rezultatului obținut de acesta la alegerile prezidențiale din 2020.

Există desigur și mai multe diferențe. Plahotniuc, spre deosebire de Maia Sandu, juca mult mai abil, probabil și pentru că se înconjura cu oameni mai deștepți decât el pe domeniile lor de activitate. Plahotniuc nu încălca niciodată Constituția. Că se folosea de judecătorii Curții Constituționale, încă trebuie de demonstrat. Dar Constituția nu o încălca, precum nici Voronin nu a încălcat-o, apropo. Plahotniuc își presa oponenții prin intermediul la mass media. El nu avea nevoie de banii lui Soros ca să finanțeze presa și analiști politici.

Maia Sandu a moștenit orgoliul de la Filat, chiar dacă încearcă să se transforme în Plahotniuc. Ea s-a înconjurat de consilieri mai puțin capabili decât ea, singură fiind departe de a fi un strateg politic. Maia Sandu a încălcat deja Constituția și a încercat să se folosească de judecătorii de la Curtea Constituțională. Prin intermediul deputaților din PAS și tot felul de comentatori politici, Maia Sandu face și presiuni asupra judecătorilor Înaltei Curți. Maia Sandu își presează oponenții prin mass media, analiștii și ONG-urile finanțate de Soros și alte structuri occidentale.

Totuși, spre deosebire de Filat, Andrei Năstase ar mai avea o șansă ca să-și reabiliteze imaginea. Singura lui șansă este să intre într-o alianță, formală sau informală, cu PSRM și Dodon, și să-și asume funcția de Prim-ministru. Situația din țară este gravă, mor oamenii pe un capăt din cauza COVID19. Dar Năstase, din punct de vedere politic, nu mai are ce pierde. În schimb, în calitate de Prim-ministru, gestionând bine criza pandemică, ar putea câștiga totul. Maia Sandu a fost Prim-ministru “uns” de Dodon, de ce n-ar fi și Andrei Năstase? Probabil că Maia Sandu este mai curajoasă, iar Năstase este mai fricos. Dar Andrei Năstase și întreaga Platforma DA ar trebui să înțeleagă că ei deja sunt ținta atacurilor venite din partea presei pro-Sandu. Unde mai pui că Năstase a ținut piept atâțea ani atacurilor venite din partea presei pro-Plahotniuc.

Acum există o majoritate parlamentară formată din PSRM, Partidul Șor, Pentru Moldova și alți deputați neafiliați. Surprinzător pentru unii, dar anume aceasta-i șansa lui Năstase. Platforma DA are 11 deputați, iar dacă ar dori, Andrei Năstase ar mai găsi încă trei semnături, ca apoi să meargă la Igor Dodon și să-i propună, sau deja să-l roage, ca să fie dânsul Prim-ministrul noii majorități parlamentare. PSRM are 37 de deputați, cu cei 11 ai Platformei DA, încă 3 neafiliați, deputați din Pro Moldova sau PDM, se adună o majoritate absolută care să susțină un eventual Guvern Năstase.

Obținând susținerea lui Igor Dodon, Andrei Năstase va avea și teză bună, a scăpat țara de o majoritate în care este și Ilan Șor. Mingea este în terenul Platformei DA.

Autor: Ion Harghel

loading...

Comments are closed.